Підтримати нас

Повідомили про підозру спецпризначенцю окупаційного відділу спеціальних операцій: катував людей на Херсонщині 

11 серпня 2024 19:10
204
Поширити:
Фото: ЦЖР

10 серпня Служба безпеки України заочно повідомила про підозру 54-річному жителю Криму Валерію Ладі. Йому інкримінують державну зраду, участь в діяльності не передбаченого законом збройного формування і жорстокому поводженні з цивільним населенням.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань, з посиланням на текст підозри.

За даними слідства, чоловік вступив на службу до незаконного збройного формування, що створила окупаційна влада:

“За аналогією із ФСБ РФ – «державної служби безпеки Херсонської області» Лада став у ній співробітником відділу спеціальних операцій “А”. Основна мета її діяльності – придушення будь-яких проявів незгоди з діями російських окупантів, позасудові репресії й нелегальні ув’язнення мешканців Херсонської області”.

Розташовувалась зазначена незаконна служба на вулиці Театральна, 18 у Херсоні, а людей незаконно утримували в підвальному приміщенні на вулиці Пилипа Орлика. 

Зазначається, що 24 серпня 2022 року Валерій Лада разом з іншими російськими військовими влаштували незаконний обшук в будинку одного із місцевих жителів: 

“(ред. Вони) шукали комп’ютер і флешки мешканця будинку, били його, зав’язали очі, руки й ноги клейкою стрічкою і погрожуючи розправою змушували співати гімн Росії. Згодом чоловіка вивезли до катівні ГСБ на вулиці Пилипа Орлика, 15 і тримали там приблизно до 28 вересня 2022 року”.

Вони намагались отримати інформацію про ЗСУ. Також чоловіка змусили записати відео про нібито визнання своєї вини у злочинах, які він не робив. 

Окрім цього, чоловіка катували електричним струмом та не давали їжу. 

Валерію Ладі інкримінували три статті: 

  • частина 2 стаття 111 КК України;
  • частина 1 стаття 438;
  • частина 2 стаття 260.

Чоловіку загрожує довічне ув'язнення із конфіскацією майна. 

  • Раніше суд визнав вину військового РФ та жителя Олешок Херсонської області, який співпрацював з окупаційними правоохоронними органами. Вони причетні до катування людей під час окупації території Херсонської області.
  • Військові РФ Міхаїл Сєльков і Алєксєй Атмєнєєв отримали підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням. Вони влітку 2022 року викрали, незаконно утримували й катували в Херсоні 48-річного чоловіка.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів