Підтримати нас

Повернемо Крим, повернемо вкрадені музейні експонати, – Нємцев

Vgoru
Автор статті
30 листопада 2022 07:16
735
Поширити:

Росіяни на 80% розікрали культурний фонд Херсонської області.  До тимчасово окупованого Криму вивезли тисячі картин, експонатів та раритетних видань. В якому стані загарбники залишили наші музеї – журналістка медіаплатформи “Вгору” Анастасія Друсінова детально обговорила з Сергієм Нємцевим – головним спеціалістом сектору моніторингу ситуації на окупованих територіях департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики.

“Окупанти пограбували морський архів. З науково-універсальної бібліотеки Олеся Гончара вивезли раритетні книжки та повне видання газети “Юг”, яка видавалася в Херсоні наприкінці 19-го на початку 20 століття. Вивезли також пам’ятники. У пограбованих музеях зараз триває інвентаризація. І по її завершенню можна буде точно сказати про завдані окупантами збитки. Хоча й так зрозуміло, що збитки колосальні”, – зазначив спеціаліст. 

За словами чиновника, найбільше постраждали Херсонський художній та краєзнавчий музеї. Загарбники вивезли з них усе, що бачили. 

“За свідченнями очевидців, експонати вивозилися неналежним чином. Там явно відбувалося порушенням процедур, пов’язаних із переміщенням музейних цінностей, вони у варварський спосіб вантажились у той транспорт, яким вони вивозилися. І тому сподіватись, що вони в повному порядку в нас немає жодних шансів”, – зазначив Нємцев.

Утім, залишаються шанси повернути культурну спадщину Херсонщини. Експонати вивезли до тимчасово окупованого Криму, і якщо їх не повезуть далі до росії, то після закінчення війни, надбання херсонців можна буде повернути.

Раніше ми показували, як виглядає пограбований росіянами Херсонський краєзнавчий музей.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ