Підтримати нас

Пошкодження Дніпровської ГЕС, витік нафтопродуктів у Дніпро: чи вплине це на Херсонщину

Вгору
Автор статті
23 березня 2024 09:09
876
Поширити:
Фото: Офіс Генпрокурора

Дніпровська ГЕС – найбільша за потужністю гідравлічна електростанція на річці Дніпро. Розташована у Дніпровському районі міста Запоріжжя. Також це сусідня до Херсонщини ГЕС і все, що відбувається на ній може вплинути на нашу область, оскільки ми розташовані нижче за течією.

Про це в ефірі Медіаплатформи “Вгору” розповів доктор географічних наук, професор Херсонського державного університету Ігор Пилипенко. 

“ДніпроГЕС – це як 5 потужностей Каховської ГЕС. У нас висота була 16 метрів, а там близько 38 метрів”, – додав Пилипенко

За словами професора, теоретично ми повинні розуміти, що від лінії фронту до будівлі ГЕС приблизно 35 км і по ній можуть завдати удару з будь-якого виду озброєння. Однак навіть, якщо греблю зруйнують, то не буде надзвичайних подій для низов'я Дніпра, як це було з підривом Каховської ГЕС.

Акваторія і чаша зруйнованого Каховського водосховища не заповнені водою, тому навіть, якщо гіпотетично прорве Дніпровську ГЕС, вода заповнить цю місцевість і критично не вплине на населені пункти Херсонщини, зазначив Ігор Пилипенко.  

Наразі, відомо, що у водойми Дніпра потрапили нафтопродукти. На думку професора, це означає, що російські ракети влучили в гідравлічні турбоагрегати.

“Ці речовини підуть нижче за течією, сподіваюся, що висока весняна вода зможе розбавити концентрацію таким чином, що вона буде тільки не приємний факт, і поки дійде до Херсонської області – не шкідлива”, – додав Пилипенко.

За даними Укргідроенерго, ситуація на греблі ДніпроГЕС контрольована. Загрози її прориву – немає. Унаслідок ракетних ударів на ній пошкоджені електричне обладнання, гідроагрегати та значна кількість будівельних конструкцій. 

“Укргідроенерго звертає увагу міжнародної спільноти на необхідність прийняття швидких рішень та рішучих дій. Руйнація Каховської ГЕС та терористична атака на ДніпроГЕС вимагають притягнення до відповідальності російської сторони за цілеспрямовані атаки на українську інфраструктуру”, – йдеться в повідомленні.

  • Зранку 22 березня армія РФ влучила ракетою у Дніпровську ГЕС, яка розташована у Дніпровському районі Запоріжжя. Унаслідок цього виникла пожежа.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ