Підтримати нас

Очільник Нововоронцовської громади на Херсонщині розповів про роботу музею

16 червня 2024 21:58
2,008
Поширити:

У Нововоронцовці на Херсонщині є краєзнавчий музей з 1963 року. Зараз у ньому проводять в основному технічні роботи – інвентаризація, фондування. 

Про це розповів дослідник локальної історії Херсонщини, гід, начальник військової адміністрації Нововоронцовської громади Андрій Селецький в інтерв'ю Українській правді.

“Очищаємо стіни від всякого радянського, бо будівля музею історична, середини 19 століття”, – зазначив Селецький.

За його словами, сьогодні не йдеться про експозиції, наукові дослідження, бо громада розташована на прифронтовій лінії. 

Також він розповів, що коли вода відходила, у громаді активізувались копачі, які хотіли збагатитися. Водночас є люди, які просто приносили частини глечиків пізньої "бронзи", скіфо-сарматської доби. Елементи біжутерії, прикрас, такі, як срібна сережка. Монети, починаючи від 1730 по 1957 роки. Купа різних побутових речей: рогачі, виделки, ложки, петлі. І елементи військові: шоломи, штики, гільзи. Вони розуміють, що це буде складовою майбутнього музею після перемоги. 

“Якось після підриву греблі мої колеги під час перевірки, наскільки вода відійшла, знайшли велику кам'яну зернотерку періоду пізньої "бронзи" – раннього "заліза", – додав Андрій Селецький.
  • 4 квітня солдат територіальної оборони ЗСУ передав до Херсонського обласного краєзнавчого музею експонат – старовинний  гарман.

Підтримайте незалежну журналістику. Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів