Підтримати нас

Небувало тепла зима

Автор статті
16 січня 2020 13:15
798
Поширити:

Цьогорічний січень продовжив марафон рекордно теплого торішнього.

На початку місяця погода не по-зимовому тепла. І природа запустила весняні процеси. Бруньки на деревах набубнявіли, на клумбах проклюнулися тюльпани та нарциси. На старий Новий рік в Асканії-Нова розцвіла північноамериканська калина, що зазвичай квітне у березні. А в сусідній Білорусі раніше на два місяці повернулися із зимівлі зграї білолобих гусей.

Чи слід нам все ж таки очікувати зими, чи готуватися до польових робіт, – запитали ми  керівницю Херсонського обласного центру із гідрометеорології Світлану Сошенко.

- Найближчим часом нам варто очікувати стабілізовану теплу погоду, - розповила пані Світлана. –  Середня температура повітря буде плюсовою. Удень близько 3 градусів тепла, а вночі від 0 до -5  С. Опади поки що не передбачаються. Але є ймовірність, що  наприкінці січня буде вологий сніг з дощем. Ще через занадто високу вологість першу половину дня може супроводжувати туман. Тому очевидна ожеледиця на автошляхах.

За словами керівниці обласного центру із гідрометеорології, якщо порівняти торішню зиму та нинішню, то погода стає більш-менш стабільною, але аномально теплою. Торік середні зимові показники були десь на 2 градуси вище норми, а цієї вони вже «зашкалюють» до 5 градусів вище норми. Також у цьому році побитий рекорд найтеплішого зимового дня. Його зафіксували 11 січня, денна температура піднялась до + 11 С.  

Якими будуть лютий, весна та літо, гідрометеорологія поки не може передбачити, адже точний прогноз можуть прорахувати на три – десять днів.

А за народними прогнозами – чим холодніша зима, тим більш спекотне літо та навпаки.  Отже, можливо, нас очікує прохолодний курортний сезон.  Втім, як кажуть народні провісники, останнім часом не лише погода схибнулася, а й прикмети не справджуються відсотків на 25.

${gallery:e81b3d1469b85ade1918add056527c03}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ