Підтримати нас

“Нагадати про те, що ми є”: в Києві проходить культурно-мистецький проєкт «Херсонська організація НСХУ»

Вгору
Автор статті
24 березня 2024 08:00
409
Поширити:
Фото Оксани Оснач

У Києві в залах Центрального будинку художника Національної спілки художників України з 22 березня по 7 квітня проходить культурно-мистецький проєкт «Херсонська організація НСХУ». 

Про це повідомила мисткиня з Херсона Оксана Оснач.

У коментарі Медіаплатформі “Вгору” вона розповіла, що ініціаторкою цього проєкту була херсонська художниця Яна Голуб'ятникова.

“Наразі митцям із Херсонщини складно брати участь у будь-яких заходах, адже через повномасштабне вторгнення РФ хтось втратив свою майстерню, роботи або ж вони на окупованій території, хтось виїхав, хтось взагалі немає можливості малювати”, – додала Оснач.

Робота Юлії Балуди. Фото Оскани Оснач

Водночас вона зазначила, що херсонським митцям важливо відчути себе частиною Всеукраїнського мистецького простору і “нагадати про те, що ми є, Херсон – це Україна й мистецький Херсон хоче жити”.

Робота Олександра Танасюка. Фото Оксани Оснач

Оксана Оснач розповіла, що більшість представлених робіт “дивом пережили” окупацію, адже перебували в адміністративній будівлі на обласній художній виставці.

“Завдяки героїчним зусиллям херсонської мисткині Яни Голуб’ятникової майже всю колекцію вдалося врятувати. Вона не побоялася піти до російських окупантів і повернути майже усі роботи авторам”, – додала художниця.

"Нескорений Херсон" Олександра Корнякова. Фото зі сторінки Данила Ноздрі.

Також там представлені світлини фотокореспондента Медіаплатформи "Вгору" Олександра Корнякова із серії “Нескорений Херсон”. Перед цим організаторка побачила ці фото у Національному військово-історичному музеї України й ось вони стали доповненням цього проєкту.

Фото зі сторінки Данила Ноздрі

Окрім цього, на виставці представлена робота Данила Ноздрі «Важкий шлях до Перемоги України.Херсон». Данило намалював цю картину, коли побачив у новинах, що українські військові звільнили місто. Раніше він казав, що подарує це полотно Херсонському художньому музею.

  • У Києві 28 березня о 17:00 у виставкових залах «Хлібня» Національного заповідника «Софія Київська» відбудеться відкриття виставкового проєкту «Почути, щоб почати» херсонської художниці Яни Голуб'ятникової.
  • “Віра в перемогу – стрижень, який мене тримає” – історія творчого спротиву художниці Оксани Оснач.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ