Підтримати нас

На Херсонщині 30% агропідприємств досі не відновили свою роботу

Вгору
Автор статті
18 лютого 2024 17:41
418
Поширити:
Ілюстративне фото

Згідно з даними Міністерства аграрної політики України – 45% агропідприємств деокупованої частини Херсонської області відновили свою діяльність лише наполовину, 30% – досі не працюють.

Про це повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Він розповів, що для підтримки агровиробників з деокупованих територій Уряд запланував реалізацію низки програм.

За словами Висоцького, наразі найголовніше для Херсонщини – розмінування територій. З державного бюджету для цього виділять три мільярди гривень. Також задля пришвидшення розмінування процедуру сертифікації операторів із розмінування значно спростять.

Цьогоріч у держбюджеті передбачені кошти для програми, яка передбачає компенсацію 25% вартості при купівлі обладнання вітчизняних виробників. Також аграрії з деокупованих територій, які обробляють до 120 гектарів, зможуть отримати 8 тисяч гривень допомоги від держави.

Тарас Висоцький розповідає, що свою дію продовжить програма з розвитку меліорації, якою передбачена компенсація до 50% вартості на відновлення зрошувальних систем. Аграрії Херсонщини можуть скористатися грантовою програмою від уряду для розвитку садів та теплиць.

Щоб створити доступні умови для проведення весняної посівної до пільгової програми “Доступні кредити 5-7-9” внесені зміни й тепер аграрії з деокупованих територій можуть отримати кредит на обігові кошти під  3% річних, на інвестиційні на 1% у перші два роки, повідомляє заступник міністра.

  • Станом на 14 лютого 2023 року розміновано дві тисячі гектарів. Це близько 29% від загальної площі територій правобережної Херсонщини. Найбільше розміновано земель сільськогосподарського призначення, а саме 173 тисячі гектарів.
  • Херсонська обласна рада створює список суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок військової агресії РФ та бойових дій. Наразі до списку увійшло 13 сільськогосподарських підприємств.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ