Підтримати нас

На окупованих територіях України не залишилося священників ПЦУ

22 вересня 2024 07:56
53
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

Зараз на окупованих Росією територіях України немає священників Православної церкви України (ПЦУ), адже відразу після захоплення частини південних територій російські військові почали на них тиснути.

Про це Радіо Свобода повідомив директор департаменту релігійної свободи Місії «Євразія», священник з Мелітополя Михайло Брицин 

За його словами, спочатку російські окупанти шантажували священнослужителів, потім підкупляти, після цього вже просто залякували.

“Звичайно, що священники православної церкви (ПЦУ) зрозуміли одразу, що тут життя їм не буде, і більшість виїжджали. Хоча деякі залишалися і дехто поплатився життям за це, зокрема Степан Подольчак (священник ПЦУ у Каланчаку, якого закатували та розстріляли військові РФ взимку 2024 року). Росіяни зрозуміли, що церкви — це все ж потужні осередки українськості», – додав Михайло Брицин.
  • Згідно з даними Інституту релігійної свободи, основним обмеженням релігійної свободи на окупованих територіях слід вважати заборону використання української мови під час богослужінь. Насамперед це вплинуло на громади Православної Церкви України та Української Греко-Католицької Церкви, які використовують виключно українську мову під час літургії. Україномовні релігійні діячі також страждали від переслідувань із боку представників російської влади. Окупаційні адміністрації визнавали екстремістською релігійну літературу українською і знищували її.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів