Підтримати нас

Молнупіравір потрапив в епіцентр державного скандалу

Vgoru
Автор статті
11 лютого 2022 06:30
1,282
Поширити:

Противірусний препарат Молнупіравір, який мають видавати хворим безплатно, опинився у центрі скандалу. Офіційно він ще до лікарень не дійшов, але вже з'явився у продажу в аптеках. Як приклад, його реалізують у деяких закладах Хмельницького.

Про це йшлося на брифінгу першого заступника міністра охорони здоров’я Олександра Комаріди 10 лютого.

Молнупіравір - експериментальні пігулки,  які блокують фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду.

Проте у листопаді минулого року Велика Британія дала дозвіл на його використання для пацієнтів, які мають хоч один фактор ризику: надмірну вагу, вік понад 60 років, цукровий діабет або хвороби серця.

У грудні 2021-го Україна теж підписала угоду про використання на території країни нових противірусних препаратів. Зокрема, домовилися із компанією MSD (Патентний пул лікарських засобів) на закупівлю 300 тисяч курсів «Молнупіравір» коштом державного бюджету. Ліки мають надаватися пацієнтам у перші дня хвороби й без оплати. 

Перші партії препарату, 60 тис. курсів, як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, надійшли  в Україну 6 лютого. 

Їх тільки встигли розподілити по регіональних закладах охорони здоров'я та запланувати відправлення, але пігулки вже з'явились у продажу. І не лише в аптеках, а й в інтернеті.

МОЗ наполягає: ліки, що з'явилися у продажу - жодного відношення до закупленої партії не мають. А є або контрабандою, або підробкою. Бо справжній Молнупіравір  видається безплатно.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ