Підтримати нас

Космічний "феєрверк": цієї ночі розпочинається пік метеорного потоку Леоніди

Автор статті
16 листопада 2018 14:30
659
Поширити:

Метеорний потік Леоніди, який розпочався 7 листопада, найяскравіше засяє на небосхилі 16-18 листопада, а пік зорепаду має бути 17 листопада.

Спостерігати за цими явищами, кажуть астрономи, треба у сузір'ї Лева, найкраще о третій ночі, перед світанком, і так — до 21 листопада, пише газета Експрес.

"Цього року очікується потрапляння у земну атмосферу 10 — 15 яскравих метеорів на годину, — розповідає Анатолій Відьмаченко, завідувач відділу Фізики планетних систем ГАО НАНУ. — Вони пролітають із швидкістю 71 кілометр за секунду, залишають сліди. Трапляються серед Леонідів метеори-боліди, схожі на вогняні кулі.

До речі, шістнадцять років тому в Києві на спостережних станціях камери зареєстрували 1600 метеорів на годину! А ще раніше у різних точках світу астрономи фіксували справжні метеорні шторми — понад 100 000 метеорів на годину! Такі рясні зорепади випадає бачити приблизно раз на 33 роки".

Науковці Гавайського університету також кажуть, що комета Темпеля — Туттля, з якою пов'язують метеорний потік Леоніди, повернеться у Сонячну систему в 2031 році. Отоді й можна чекати метеорних штормів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ