Підтримати нас

Комісія з журналістської етики відреагувала на жарт про переселенку зі Скадовська у випуску “Кварталу 95”

Автор статті
05 січня 2024 11:51
2,238
Поширити:

Комісія з журналістської етики опублікувала заяву щодо жартів про переселенців у новорічному випуску “Кварталу 95”. Шоу містило номер про переселенку з окупованого Скадовська, яка перекручує українські слова, намагаючись розмовляти з місцевими мешканцями. 

Головна редакторка херсонського онлайн-видання “Кавун.City” подала скаргу на телеканал «1+1» до Комісії з журналістської етики через цей номер. На її думку, випуск містив дискримінацію мешканців південної та східної України за ознакою мови, а також дискримінацію жінок. 

Скриншот зі шоу "Кварталу 95"

У заяві комісія з журналістської етики (КЖЕ) нагадала про Кодекс етики українського журналіста, який поширюється і на гумористичні шоу. 

Зокрема, пункт 15 Кодексу стверджує, що ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Він також вимагає уникати вживання образливих висловів та ненормативної лексики. 

У заяві КЖЕ йдеться, що такі шоу як «Квартал 95», «Дизель Шоу» та інші продовжують створювати контент “по-старому” попри скандали через дискримінаційні тези в їхніх передачах і початок великої війни.

Моніторинги медійних громадських організацій неодноразово вказували на гумор, що може спричиняти дискримінацію переселенців, людей в окупації, мізогінію та пропаганду алкоголізму, а також сексизм та расизм, пише КЖЕ.

Кажучи конкретно про сцену з переселенкою зі Скадовська в новорічному випуску “Кварталу 95”, КЖЕ зауважує: 

“Гіперболізація мовних особливостей представниці окупованих регіонів видається надмірною і неприродною, досягаючи рівня “азірівки”, що досить чітко має негативну конотацію в українському суспільстві та пов’язується з певним історичним періодом та постатями, діяльність яких призвела до війни”.

Комісія з журналістської етики закликає медіа ретельніше працювати з досвідами аудиторії, “адже гумор чи сатира як контент, що передусім створюють із розважальною метою, не мають спричинити додаткової ретравматизації тих, хто може впізнати себе серед героїв скетчів чи сценок”. 

Днями міський голова Скадовська Олександр Яковлєв обурився жартом від студії «Квартал 95», заявивши, що у Скадовську багато людей були російськомовними, але всі добре розуміють українську та добре говорять українською. 

Також компанія «1+1» заявила, що цей номер не опублікують на ютуб-каналах «1+1». Повний випуск «Новорічного кварталу» перемонтують і оприлюднять без цього номеру.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ