Підтримати нас

Херсонці відмовили в евакуації з Уханя, вона лишилась в закритому місті без харчів та грошей

Автор статті
20 лютого 2020 14:00
687
Поширити:

Херсонку Анастасію Зінченко Україна відмовилась евакуювати з китайського міста Ухань. Причина, яку їй повідомили у посольстві, – Китайська Народна Республіка не дає дозвіл на вивезення її собаки. Хоча, за словами дівчини, всі необхідні документи вона зібрала.

Кореспонденти Суспільного розбиралися у ситуації.

Літак, яким мали евакуювати українців з китайського міста Ухань, прибув до КНР сьогодні, 19-го січня. В списку осіб, яких він мав забрати, 48 українців та 29 громадян інших держав. До цього переліку херсонка Анастасія Зінченко не потрапила. У Посольстві України її повідомили про це 18-го лютого.

"Мені зателефонували з Посольства і сказали, що китайська сторона відмовляється давати дозвіл на евакуацію моєї собачки Мішель. Буцімто в неї нема усіх необхідних документів. Але я кілька днів у закритому місті збирала всі ці документи. Вони в мене є, я надіслала їх Посольству. Проте мене просто проігнорували", - говорить дівчина.

Перед цим українські дипломати аргументували відмову евакуювати Анастасію Зінченко з собакою нормами українського законодавства – посилались на статтю 24 наказу №553 Міністерства аграрної політики та продовльства від 16-го листопада 2018-го року. Ми надіслали свій офіційний запит щодо цієї ситуації до відомства, проте відповіді так й не отримали.

"Якщо чесно, я вже не вірю, що існують такі норми. Я попросила представника посольства, щоб він надав мені якісь документальні докази того, що китайська сторона, чи будь-яка інша – не важливо – не дозволяє моїй собаці виїхати до України. Він мені відмовив, сказавши, що таких документів не існує. Нібито все було в усній формі. Але ж так не буває! Питання щодо евакуації людей не можуть вирішуватися в усній формі, мають складатися відповідні документи, щоб були юридичні підтвердження. Це ж дуже важливі речі", - продовжує Анастасія.

На наше офіційне звернення до Міністерства закордонних справ та Посольства України в Китайській Народній Республіці ми отримали відповіді, в яких зазначається, що саме Китай відмовляється випускати собаку за межі країни. Жодних коментарів щодо норм українського законодавства нам так й не надали. Хоча раніше в спілкуванні з Анастасією Зінченко посилалися саме на них.

Херсонку відмовились евакуювати з Уханя, дівчина лишилась у заблокованому місті без харчів та грошей
"Управління міжнародних зв’язків урядів м. Ухань та провінції Хубей, а також Митна служба КНР, куди також звернулося Посольство, повідомили, що собаку неможливо вивезти поза межі країни через відсутність встановлених місцевим законодавством документальних на це підстав", - йдеться у відповіді МЗС.

Хоча дівчина наполягає на тому, що документи вона усі подала й навіть готова підтвердити це світлинами переписки зі співробітниками Посольства.

Херсонку відмовились евакуювати з Уханя, дівчина лишилась у заблокованому місті без харчів та грошей

 

Херсонку відмовились евакуювати з Уханя, дівчина лишилась у заблокованому місті без харчів та грошей

 

Херсонку відмовились евакуювати з Уханя, дівчина лишилась у заблокованому місті без харчів та грошей

"Я звернулась по допомогу до друзів, які зараз перебувають в іншому китайському місті. Вони допомогли мені дістати деякі документи. Також я кілька днів шукала хоча б якусь ветеринарну клініку в Ухані. Проте всі вони закриті. Мені вдалося знайти притулок для тварин, де мені допомогли вживити Мішель чіп, зробити додаткові щеплення, дооформити усі необхідні документи. Я там навіть клітку для міжнародного перевезення собак придбала. Всі документи я одразу надіслала в Посольство, повідомила, що в мене усе необхідне є. Я витратила на це близько 130 доларів", - веде далі Анастасія Зінченко.

Після того, як Посольство повідомило дівчину про відмову в евакуації, вона звернулась в Міністерство зовнішніх справ. Виявилося, що їх ніхто навіть не поставив до відома про те, що вона виготовила усі необхідні документи.

"В них була стара інформація. Вони думали, що в мене й досі нема необхідних документів на Мішель. Але й так вже було пізно. Літак прилетів, людей, яких мали евакуювати, забрали спеціальним автобусом. По мене ніхто не приїхав. А дістатися сама до аеропорту я не можу – в нас повністю все місто закрили", - каже Анастасія.

Ситуація в місті, за словами херсонки, ускладнюється. Людям забороняють без спеціального дозволу покидати межі квартир, пересуватися по місту власним транспортом або на таксі, а для того, щоб скупитися в магазині, необхідний спеціальний дозвіл.

"Я прийшла в магазин купити продуктів, бо у мене вже все закінчилося, і не змогла в нього зайти. На вході мені сказали, що я маю показати дозвіл. Я питаю, де його взяти, а мені ніхто не може на це відповісти. Для того, щоб отримати дозвіл вийти на вулицю чи викликати машину, я звертаюсь до поліції. Зателефонувала і зараз, а вони кажуть, що не знають, де такий дозвіл дістати. Я попросила допомоги в Посольства, а там мені відповіли, що вони такі питання не вирішують. І все. Я лишилась практично без грошей, без продуктів, сама в чужому місті в ізоляції. Я просто не знаю, що мені далі робити", - говорить Анастасія Зінченко.

Станом на вечір 19-го лютого продуктів у дівчини лишилось на три дні. Як діставати нові харчі, вона не знає. Посольство відмовляється допомагати і з країни вона виїхати вже не може – за оптимістичними прогнозами карантин в місті Ухань триватиме ще місяць.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ