Підтримати нас

Херсон гріє атмосферу

01 лютого 2017 03:00
251
Поширити:

Чому вдома холодно – це питання, напевно б, ставив кожен херсонець. Взимку стовпчик термометра в нашому місті зрідка пірнав нижче позначки мінус 10. Однак у більшості помешкань, що опалюються централізовано, не завжди було тепло і комфортно.

Причин того, що опалення квартирі не гріє, може бути багато. Дуже часто це зношені комунікації. Для Херсона ця проблема залишається надзвичайно гострою. Вік мереж налічує не один десяток років. Так що старіння інфраструктури і комунікацій може бути критичним. Про що свідчать аварії, що стаються під час опалювального сезону в різних кінцях міста.

Але найприкріше те, що оплачують свої холодні помешкання і втрати тепла самі городяни – із власної кишені чи за рахунок субсидій. Причому, за захмарними тарифами. І хоч як не теплоізолюй свої квартири – вставляй нові віконні блоки, потовщуй стіни пінопластом – це все марні зусилля. Бо як в ефірі телеканалу ZIK нещодавно зізнався віце-прем’єр-міністр України, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, втрати в тепломережах країни складають до 60%.

“З 18,6 млрд кубометрів газу, що поставляються на потреби житлово-комунальних господарств, 2,4 губляться в системі теплопостачання і ще 9 – безпосередньо в будинках. Тоді як за призначенням – на опалення квартир – доходить тільки 7,2 мільярда кубометрів. Тобто, в загальному українці втрачають більше 60% газу, вартість якого  все одно оплачують”, – зазначив Зубко.

Тобто якби у нас полагодили опалювальні магістралі, то вже цей один крок дозволив би значно знизити нинішні драконівські тарифи.

Та на цьому зізнанні одкровення віце-прем’єра не закінчилися. За його словами, для ефективного опалення в житловому секторі з комфортною двадцятиградусною температурою, досить вісім мільярдів кубів газу. І не було б потреби закуповувати непотрібний нам енергоносій. А економісти вже встигли підрахувати, що через марнотратство українці витрачають на обігрів атмосфери стільки ж грошей, як на армію.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів