Підтримати нас

З “Асканії-Нова” на Херсонщині знову збираються вивозити тварин. Що відомо?

Вгору
12 березня 2024 15:42
542
Поширити:

Незаконний директор зоопарку «Тайган» Олег Зубков заявив, що із заповідника “Асканія-Нова” до окупованого Криму нібито планують вивезти коней Пржевальського та зебр Чапмана. Натомість яких тварин і птахів відвезуть на Херсонщину він не сказав.

У коментарі Медіаплатформі “Вгору” законний директор заповідника Віктор Шаповал зазначив, що це імітація співпраці та “взаємовигідного обміну”. 

“Це безумовно незаконні дії нелегітимної адміністрації на тимчасово окупованій території України, намагання втягти заповідник у нормативно-правове поле РФ”, – додав Шаповал.

Директор розповів, що переміщення тварин, занесених до  Конвенції CITES   це міжнародна угода між державами з метою регулювання міжнародної торгівлі видами рослин і тварин, що перебувають під загрозою зникнення , у тому числі коня Пржевальського, є порушенням міжнародних угод та ЗУ "Про приєднання України до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення".

Окрім цього, Віктор Шаповал повідомив, що за фактом попереднього вивезення в грудні 2023 року групи тварин з "Асканії-Нова" до Ростовської області відкрито кримінальне провадження та внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань Спеціалізованою екологічною прокуратурою Херсонської обласної прокуратури.

Також він додав, що про факт незаконного вивезення було поінформовано Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Національну комісію України у справах ЮНЕСКО, координатора Міжнародної племінної книги коней Пржевальського і Європейської програми збереження зникаючих видів тварин (ЕЕР).

  • Територію, де розташований заповідник “Асканія-Нова”, армія РФ окупувала в перший день повномасштабного вторгнення в Україну. Наприкінці березня 2023 року окупаційна влада встановила над ним повний контроль.
  • Це не перша спроба окупаційної влади вивезти тварин з “Асканії-Нова”. 5 грудня 2023 року російське пропагандистське медіа повідомляло, що до окупованого заповідника в Херсонській області доставили сім тварин із Росії. Водночас законний директор заповідника Віктор Шаповал у коментарі для “Вгору” сказав, що так вони прикривають вивезення тварин. Стрілець написав, що з “Асканія-Нова” окупаційна влада вивезла по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида.
  • У грудні цього ж року Нацполіція повідомила про підозру в колабораціонізмі 48-річному Дмитру Мещерякову, який із березня 2023 року очолює захоплений російськими окупантами біосферний заповідник "Асканія-Нова".
  • У заповіднику є проблеми через відсутність наукового супроводу, адже наукові співробітники відмовилися від співпраці з російськими окупантами, а технічний персонал, який залишився в установі, забезпечує лише елементарні технологічні процеси.
Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ