Підтримати нас

Як незаконна влада проводить вибори на окупованій Херсонщині

Вгору
28 лютого 2024 12:33
675
Поширити:

27 лютого на окупованій Херсонщині розпочалися незаконні вибори президента РФ. 

Про це розповів Медіаплатформі “Вгору” Голова Комітету виборців України у Херсонській області, політолог, краєзнавець Дементій Білий.

За словами політолога, розпочалося нелегітимне дострокове голосування за президента РФ на окупованому лівобережжі Херсонщини. Членів виборчкомів приїхала невелика кількість. Вони ходять по домівках, на площах та по підприємствах, щоб примусити людей ставити підписи. 

Він додав, що під час такого голосування не помітно військових або охорони. Можливо вони просто не потрапляють на фото або відео. 

Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський повідомив, що попри заяви окупаційної адміністрації, спостерігається невелика активність «виборчих дільниць». Також представники незаконних виборчкомів приходять до будинків місцевих жителів, хоч вони й не залишали заявки на голосування.

  • Раніше стало відомо, що окуповані території Херсонщини незаконна влада розділила на два округи. З 27 по 29 лютого голосуватиме один округ, а з 1 по 3 березня – інший. Дострокове голосування на окупованих територіях триватиме до 17 березня.
  • За інформацією Центру національного спротиву, члени незаконних виборчкомів фіксують, де проживають люди. Мета таких візитів – агітація до участі в нелегітимних виборах.
  • Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про те, що проведення незаконних виборів на окупованих територіях всупереч Конституції та законодавства України вкотре демонструє зневагу до міжнародної демократичної спільноти та викриває спроби РФ легалізувати окупаційну «владу».
  • З початком повномасштабного вторгнення РФ Кримінальний кодекс України доповнили статтею про колабораційну діяльність. Ч. 5 ст. 111-1 ККУ вказує на відповідальність особи саме за участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на окупованих територіях або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на окупованих територіях. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів