Підтримати нас

Херсон проти “Подрібнювача”: надії на суд або на громадський спротив

Автор статті
27 липня 2021 05:36
957
Поширити:

Давно вже в Херсоні всім стало зрозуміло, що власникам заводу "Мікрон" (він же - "Подрібнювач"), виробника сухих будівельних сумішей, глибоко плювати на здоров'я і життя городян, так само як і на їхню думку.

Власне, думка міської влади - чиновників, депутатів і самого міського голови - цих "бізнесменів" теж абсолютно не цікавить. Анітрохи не лякають їх і боязкі попередження та "приписи" поліції, Держпродспоживслужби, екологічної інспекції та інших владних інституцій. Кілька разів діяльність підприємства із сумнівною легальністю, яке забруднює херсонське повітря своїми викидами, вдалося припинити лише силами громадських активістів та мешканців навколишніх подвір'їв, розташованих у мікрорайоні Шуменський на вулиці Чайковського. Доведені до відчаю люди перекривали для вантажівок із сировиною в'їзд на територію заводу й навіть чіпляли замок на ворота.

Проте, щоразу токсична діяльність "Подрібнювача" поновлювалася, і він продовжував випускати в атмосферу задушливі клуби диму зі своєї труби, а отруйні пластівці пилу густим шаром осідали у дворах херсонських будинків.

Як свідчать останні новини, у боротьбі з монстром-забруднювачем городяни можуть покладати надії лише на рішення суду.

Про це, зокрема, пише сам міський голова Ігор Колихаєв на своїй сторінці у Фейсбуці:

"Те, що" Мікрон" розташований у межах міста, не означає, що я можу однією силою свого бажання закрити його. Якби все було так просто, було б добре. Але реальна ситуація інша. Зі свого боку, діючи в рамках закону (а по-іншому ми не можемо робити), зроблено все, що потрібно: ми звернулися до всіх державних контролюючих органів (бо завод підкориться тільки державним органам) з вимогою перевірити роботу заводу й зупинити його діяльність. Державна екологічна інспекція Південного округу вже подала позов до суду на завод. Наскільки мені відомо, і Держпродспоживслужба готує свій позов до суду про заборону роботи цього підприємства. Але яке рішення прийме суд, я не знаю... Завод не підкоряється місту жодним чином".

Те, як діють українські суди, нашим громадянам довго пояснювати не треба. По-перше, справи слухаються не те, що місяцями, а навіть роками. По-друге, далеко не факт, що люди в суддівських мантіях приймуть у результаті рішення, яке задовольнить херсонців (про причини такого гіпотетичного рішення, думаю, теж пояснювати не варто).

Тому зрозумілі побоювання тих, хто вважає, що "Подрібнювач" ще довго буде "подрібнювати" тіла й душі херсонців. Якщо, звичайно, у справу найрішучішим чином не вступить той самий "закон вулиці", про який у нас в останні роки говорять навіть політики високого рангу.

Фото з архіву "Вгору"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ