Підтримати нас

Генічеськ «штормить»

28 квітня 2016 12:00
722
Поширити:

До початку курортного сезону у Генічеську залишається ще, як мінімум, два тижні, а у місті вже гаряче. Щоправда, у переносному сенсі. Теракти, вибухи, машини з вибухівкою – такого курортне місто не знало навіть у лихі 90-ті…

Факти

Біля відділення “Укрпошти”  у Новоолексіївці, на місці стоянки таксі, 14 квітня пролунав вибух. Від “ВАЗа”, у який, як потім з'ясувалося,  було закладено вибухівку (у тротиловому еквіваленті 6,5 кг), залишився лише перед. Вибух був такої сили, що під авто утворилась глибока яма, а капот закинуло на дах двоповерхової споруди “Укрпошти”. 39-річного співробітника місцевого комунгоспу, який саме проїжджав повз це місце на велосипеді, вибухова хвиля вбила, ще чотирьох новоолексіївців поранила. Згодом на місці вибуху знайшли залишки годинникового механізму. Правоохоронці кваліфікували цю подію як терористичний акт.

Через тиждень, 21 квітня, вибух стався вже у Генічеську. О 20.41 мешканці сусідніх із центральним ринком вулиць почули гучний хлопок. За словами місцевого жителя, немов у сусідній кімнаті повітряна кулька лопнула. Цей звук, але тихіший, чули і на віддалених вулицях. В той же час до Генічеського відділу поліції зателефонувала охоронниця центрального ринку з повідомленням, що у магазині одягу поруч із ринком стався вибух. На місце виїхали місцеві поліціянти, згодом “підтягнулися”  експерти вибухотехнічного відділу обласного відділу Головного управління Національної поліції. Під час огляду місця події вибухотехніки знайшли чеку і частини реактивної протитанкової гранати – стріляли з гранатомета. Кримінальне  провадження відкрили за статтею Кримінального кодексу  “Навмисне знищення або ушкодження майна шляхом вибуху”.

Про вибух у магазині нагадують лише забиті дерев’яними плитами вікна.

Наступного дня, 22 квітня, о 10.20 до місцевого відділу поліції надійшло повідомлення: на вулиці Гоголя, неподалік від Генічеської гімназії № 2, виявлено підозрілий автомобіль “Деу Ланос”  з одеськими номерами, який стоїть уже кілька днів. Під час огляду правоохоронці і співробітники СБУ знайшли у “Ланосі” пакети з вибухівкою, електродетонатор і підривник.

Версії

“Виконавців встановлено – вони у розшуку, замовники встановлюються”, – прокоментував теракт у Новоолексіївці начальник Генічеського відділу поліції Андрій Лещенко. Добитися інформації стосовно інших двох фактів не вдалося. Посилаючись на постійну зайнятість, він запропонував зустрітися на нараді керівників силових структур. Однак, коли і де буде проходити нарада, встановити не вдалося. Щоправда, через 3 дні (!) після виявлення машини з вибухівкою Андрій Лещенко виступив через місцеві засоби масової інформації зі зверненням, у якому попросив розуміння до перевірок документів і автомобілів громадян. У разі виявлення підозрілих предметів запропонував звертатися до поліції, наголосивши наприкінці: “Кинуті, залишені без догляду на довгий час транспортні засоби будуть оглядатися без присутності власника і евакуюватись на штрафмайданчики”. Ще до цього звернення, за словами заступника начальника відділу поліції Олександра Дячка, налякані генічани один за одним телефонували до чергової частини з повідомленнями про кинуті автомобілі. На щастя, вибухівки не знайшли у жодному.

Багато курортників уже телефонують до знайомих генічан і сповіщають, що цього літа не приїдуть на відпочинок...

Керівник місцевої прокуратури Сергій Первак у коментарі автору цих рядків назвав розслідування “парафією СБУ”. Тому, мовляв, давати будь-який коментар з його боку буде неправильно. Начальник міжрайонного відділу СБУ Сергій Ємельянов теж відмовився від коментарів. Розслідуванням, за його словами, займається управління СБУ у області, а його підрозділ, мовляв, лише здійснює супроводження…

Поки керівники силових структур з’ясовують, кому з них і що можна говорити, “удар”  взяв на себе мер міста Олександр Тулупов. Одразу після цих подій місцеві ЗМІ опублікували його звернення: “Останніми днями у місті відбулись тривожні події, які викликають занепокоєння у людей. Зазвичай у таких ситуаціях з’являються чутки і домисли, багато з яких навмисно розповсюджуються з метою посіяти паніку і нервозність серед жителів. Генічеськ завжди був толерантним містом, у якому ми знаходили спільну мову один з одним. Впевнений, що ті, хто за допомогою подібних заходів думає розхитати ситуацію у нашому курортному місті, не досягнуть своєї мети… Генічеськ завжди був, є і буде невід’ємною частиною України…”  

Мер знає, про що каже. Адже головна версія, яку обговорюють генічани, це – провокації ФСБ. Спочатку – “качка”  російських ЗМІ про дзвінок Тулупова Путіну, потім – написи “Новоросія” на стінах міста, а згодом – вже і вибухи. Логічний ланцюжок, мовляв, вибудовується.

Серед версії більш “простішої”  – розбірки між місцевими таксистами і підприємцями.

Прогнози

Схоже, у тому, що курортний сезон у цьому році таки буде, упевнені лише в мерії. Ну, може, ще кілька невиправних оптимістів є. Багато потенціальних курортників уже телефонують до знайомих генічан і кажуть, що цього літа поїдуть відпочивати до Скадовська. Там, принаймні, вибухів немає. Хоча є й категорія “екстремалів”, яких вибухи не лякають…

Та навіть з негативними думками генічани таки готуються до сезону. На головному пляжі міста продовжується реконструкція берегоукріплюючої лінії, залізничники готують місцевий вокзал до прийому великої кількості поїздів з відпочивальниками. Патрулювання міста правоохоронцями підсилено, воно стало цілодобовим. У випадку будь-якої підозри генічани телефонують поліцейським. Тож, може, ще все налагодиться?

P.S. Нарада з керівниками силових структур у Генічеській райдержадміністрації таки відбулась. Щоправда, журналістів на неї запросили не всіх. За інформацією тих, хто там побував, керівник Генічеської поліції заявив про затримання особи, яка підозрюється у пострілі з гранатомета. Це, буцімто, колишній депутат міської ради від партії одіозного Едуарда Коваленка “Спас”.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ