Підтримати нас

Естонія з шостої спроби обрала нового президента

03 жовтня 2016 10:35
270
Поширити:

Парламент Естонії обрав нового президента країни із шостої спроби.

Як повідомляє Delfi, вперше в історії Естонії президентом стала жінка - Керсті Кальюлайд.

Кандидатуру Кальюлайд підтримав 81 депутат, 17 висловилися проти.

46-річна Кальюлайд в кінці 1990-х займала посаду керівника проектів інвестиційного банківської справи в Hansapank, після чого стала радником з економіки прем'єр-міністра Марта Лаара.

Коли Естонія навесні 2004 року стала членом ЄС, Кальюлайд приступила до роботи в контрольній палаті і пропрацювала там 12 років, тобто два строку повноважень.

24 вересня безрезультатно завершилося голосування в колегії вибірників, коли не був обраний ні один з п'яти претендентів від різних парламентських партій. Після цього рада старійшин парламенту досяг угоди з партійними фракціями про відмову від висування кандидатів від партій. Було прийнято рішення зупинити вибір на єдиному позапартійному кандидата, який міг би влаштувати більшість депутатів.

В Естонії дворівнева система виборів глави держави. Якщо Кальюлайд не вдасться отримати в парламенті мінімально необхідних 68 голосів парламентаріїв, право на обрання глави держави перейде в колегію вибірників. У неї входить 101 депутат парламенту і 234 представника місцевих самоврядувань.

Нинішній президент Тоомас Хендрік Ільвес пробув два п'ятирічних посадових терміну і, згідно конституції, більше не може займати цю посаду.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів