Підтримати нас

Два роки від наймасовішого мітингу в Херсоні 13 березня: як це було

Вгору
Автор статті
13 березня 2024 14:59
335
Поширити:
Фото: Іван Мойсієнко

13 березня 2022 року у Херсоні відбулась наймасовіша акція протесту проти російських військових. Тоді на мітинг вийшли близько 10 тисяч херсонців.

Містяни, оточені озброєними російськими військовими, розгорнули довгий український прапор та рушили від Площі Свободи проспектом Незалежності (колишнім проспектом Ушакова) та вулицею Перекопською.


Фото: Іван Мойсієнко

Однією з причин мітингу стала інформація, що на день визволення Херсона від нацистів окупанти планують оголосити про створення незаконної “Херсонської народної республіки”.


Фото: Олександр Корняков

За словами учасника мітингу, політолога Дементія Білого, люди спочатку прийшли на площу Свободи, а потім рушили ходою до парку Слави, щоб заявити, що Херсон – це українське місто.


Фото: Олександр Корняков

Колаборанти зібралися у парку Слави разом із російськими пропагандистськими ЗМІ. Проросійський мітинг вів херсонський колаборант Кирило Стремоусов, який тоді очолював об’єднання колаборантів “комітет порятунку за мир та порядок”, а у вересні 2022 року отримав російський паспорт. Він загинув у ДТП 9 листопада 2022 року.


Фото: Олександр Корняков

“Там (на проросійському мітингу) дуже мало людей було, тому це крапля в морі, якщо порівнювати з мітингом, на який вийшли херсонці на Площі Свободи”, – розповідає Фотокореспондент Медіаплатформи “Вгору” Олександр Корняков.
 

Окрім Стремоусова в мітингу також взяли участь: Георгій Кальонов, який у 2014 році організовував мітинги на підтримку створення ХНР; Сергій Черевко, який обійняв посаду гуманітарного заступника в окупаційній адміністрації Херсона; Володимир Сальдо – колишній мер Херсона та теперішній окупаційний губернатор Херсонської області; Тетяня Кузміч – колишня херсонська викладачка, яка була заступницею незаконного міністра освіти Херсонської області, наразі вона обіймає посаду заступниці окупаційного губернатора Херсонської області з роботи з евакуйованими жителями; Ігор Семенчев –  заступник керівника окупаційної військово-громадянської адміністрації Херсонської області, а також колишній голова Антонівської селищної ради.

Олександр Корняков розповідає, що коли херсонці йшли ходою до Парку Слави, де зібралися колаборанти, назустріч мітингувальникам їхала колона з військовою технікою російської армії.


Фото: Іван Мойсієнко

В учасників мітингу та військових РФ були постійні суперечки. Російські військові стріляли в повітря, додає Олександр Корняков.


Фото: Іван Мойсієнко

“Слава богу, обійшлося без крові. Ми дійшли тоді до Дніпра, до бібліотеки Гончара, там ще з пів години помітингували – справді, це був найпотужніший мітинг, який тоді відбувся, 13 березня" – говорить учасник мітингу режисер Сергій Павлюк.
  • Російські війська оточили Херсон наприкінці лютого 2022 року та окупували його приблизно 2 березня 2022 року після важких боїв напередодні.
  • У вересні 2022 року Росія оголосила про анексію Херсонської області.
  • 11 листопада 2022 року Херсон звільнили з окупації.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ