Підтримати нас

Деокупація Херсонщини та чим обернеться її втрата Україні: аналіз експертів від асоціації реінтеграції Криму

Vgoru
20 травня 2022 15:13
4,430
Поширити:

Визволення Херсонщини як ключове завдання України. 

Експерти Association of Reintegration of Crimea проаналізували, чи буде деокупована Херсонська область і чим обернеться втрата території, повідомляє Суспільне.

У статті йдеться, що російські політики, які зачастили до Херсона, заявляють, що "Росія тут назавжди". Що довше триває окупація, то поширюватимуть наратив про те, що "можна жити за будь-якої влади, якби не бомбили". Вимушені переселенці з області працевлаштовуються на новому місці. Ситуація нагадує окупацію Донецька і Криму, за думкою експертів.

"Втім, об’єктивних подібностей ситуації в Донецьку і в Криму 2014 року та ситуації 2022 року на Херсонщині вкрай мало. Зараз якнайшвидша деокупація Херсонської області – принципово важливе питання для безпеки всієї країни", - пишуть аналітики.

Україна втратила контроль над азовським узбережжям і частково чорноморським. Херсонська область має 200 кілометрів узбережжя. Заблоковані роботи портів Херсон, Скадовськ, Хорли, і це для України як для морської держави принесе негативні наслідки. Херсонщина, яка була дотаційним регіоном, виявилась стратегічно важливою для країни як житниця, стверджують експерти Асоціації.

"Херсонська область – це близько двох мільйонів гектарів сільськогосподарських угідь, і за цим показником регіон – лідер у країні, більшої кількості орної землі не має жодна область. Тобто неможливо переоцінити значення Херсонщини для продовольчої безпеки країни, її експортного потенціалу. Та й повноцінна наявність такої житниці у складі України – дуже істотна складова значущості країни у світі. Недарма росія ще 2014 року злочинно заговорила про коридор "Донбас-Придністров’я", який мав позбавити Україну її південних територій та виходів до моря", - пишуть в аналітичній статті.

Українська влада і військові майже щодня говорять, що «Херсон – це Україна» і обіцяють її звільнити.

"Експерти Асоціації дослідили ситуацію та дійшли висновку, що продовження українською владою воєнного стану та мобілізації, відмова від переговорів з агресором на його умовах повністю відповідають життєвим інтересам Українського народу", - йдеться у публікації.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів