Підтримати нас

Брухт чи справні машини?

11 листопада 2016 03:00
206
Поширити:

Наше видання вже писало про ситуацію довкола закупівлі тролейбусів для Херсона. Нагадаємо історію питання.

Наше місто вирішило оновити тролейбусний парк. У бюджеті на цю добру справу передбачили 14 мільйонів гривень. Стали думати, які саме “рогатики” купувати. Новенькі коштують від 4,5 до 7 мільйонів за кожну машину. Вживані – у рази дешевші. Тому вирішили придбати для нашого міста 12 вживаних тролейбусів чеського виробництва, що возили пасажирів у Європі.

У вересні відбулися конкурсні торги через систему Prozorro. Чотири претенденти боролися за це  замовлення. Переможцем стало ТОВ “Торговий Дім “ЛІТАН”, яке запропонувало ціну 1 мільйон 112 тисяч гривень за один тролейбус. У 2015 році цей торговий дім  поставив машини в Миколаїв, а зараз працює із Запоріжжям.

І начебто настав час радіти. Проте керівника “Херсонелектротрансу” занепокоїло те, що іншим містам те саме підприємство продало транспорт за нижчою ціною, аніж Херсону. Під час зустрічі представник “ЛІТАН” Олег Сухов пояснив розбіжності у ціні нестабільним курсом євровалюти та різницею вартості доставки самих машин.

– Ми провели переговори з фірмою-поставником. У результаті перемовин вартість тролейбусів таки було знижено на 423 тисячі 720 гривень. Крім того, кожен тролейбус додатково забезпечать комплектом шин, вартість яких склала 396 тис.гривень, вогнегасниками, компостерами, специфічним слюсарним інструментом. Гарантійний термін обслуговування тролейбусів складає 1 рік, а обслуговуючий персонал за умовами договору пройде спеціальне навчання, – зазначив Єгор Устинов.

Навіть після цього пристрасті довкола закупівлі не лише не вщухли, а розгорілись із новою силою.

Деякі міські депутати та активісти заявили, що Херсону намагаються продати тролейбуси за завищеною ціною. Більше того – за чималі кошти нашому місту намагаються збути фактично металобрухт  замість справних машин.

Масла у вогонь щедро підлило повідомлення СБУ, яке призупинило укладання договору із фірмою “ЛІТАН”.

Розставити крапки над “і” намагалися на прес-конференції 7 листопада. Окрім Єгора Устинова, участь у ній взяли міський голова Володимир Миколаєнко, заступник начальника “Київської Державної технічної інспекції міського електротранспорту” Ілля Канторович, головний інженер “Херсонелектротрансу” Сергій Костючок та начальник міського управління транспортної, дорожньої інфраструктури та зв’язку Аліса Вербицька.

Позитивний досвід закупки саме тролейбусів Skoda мають й інші міста України. Сумніватися немає в чому...

Отже, чому в історію із закупівлею тролейбусів втрутились працівники СБУ? За інформацією присутніх на прес-конференції активістів, до силовиків звернувся підприємець Анатолій Шворак. Він також хотів брати участь у конкурсі, нібито пропонував продати тролейбуси по 600 тисяч за одиницю (за іншою інформацією – за мільйон), проте його до конкурсу  не допустили. Чому? За словами Єгора Устинова, така ситуація склалась через те, що підприємець має доволі сумнівну репутацію – у 2015 році він став переможцем торгів у Рівному, проте й досі так і не поставив тролейбуси замовнику. І ще одна важлива деталь – у фірми “ЛІТАН” нібито є певний конфлікт із цим приватним підприємцем.

– Окрім того, фірма Шворака не може гарантувати відповідність технічних характеристик тим вимогам, які  було висунуто “Херсонелектротрансом”.  Це означає, що у тролейбуси від цього підприємця довелося б вкласти значні суми додаткових бюджетних коштів, аби привести їх у робочий стан, – додав Сергій Костючок.

Чи дійсно Херсону пропонують металобрухт замість робочих машин? Аби подивитися, що пропонують придбати нашому місту, міський голова доручив Єгору Устинову особисто поїхати на підприємство. Фотографії машин показали присутнім на прес-конференції. На знімках – білий тролейбус із чистим салоном, цілими сидіннями та поручнями, без дірок у підлозі, стелі чи на корпусі. Аби активісти та журналісти змогли ближче тролейбус розгледіти, його до кінця тижня мають привезти до Херсона. Можливо, навіть пустять на якийсь із міських маршрутів.

– Позитивний досвід закупки саме тролейбусів Skoda мають й інші міста України. Сумніватися немає в чому. Державна технічна інспекція міського електротранспорту дослідила стан рухомого складу “Херсонелектротрансу”. Звичайно, він потребує модернізації. У той час, коли місто потребує хоча б 50 робочих тролейбусів, у вас лише 38 робочих машин, а строк експлуатації не завершився лише у двох. Усі інші давно потребують капітального ремонту, – розповів представник Київської Державної технічної інспекції міського електротранспорту Ілля Канторович.

Прес-конференція закінчилася…нічим. Активісти впевнені, що ціна – все-таки завищена, бо іншим містам те саме підприємство продає техніку дешевше. А на закупівлі тролейбусів намагаються “нагріти руки” певні люди.

Також на сайті “Херсонські вісті” з’явилася інформація, що фірма “ЛІТАН” є фігурантом кримінальної справи.

Так, у квітні поточного року в одному з районних судів міста Дніпропетровська розглядалася справа за фактом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих даних представниками ТОВ “Торговий Дім“ Літан ”, які і виграли тендер в Херсоні. Справа в тому, що свідомо неправдивою була інформація про порядок митного оформлення трамвайних вагонів, які в подальшому були поставлені комунальним підприємствам Києва, Харкова, Сум, Одеси, Тернополя, Миколаєва, Донецька та інших міст України.

– У слідчий відділ Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровській області надійшла заява президента Громадської організації “ Верховенство права” про те, що трамвайні вагони типу “Татра-ТС ”, виготовлені підприємством ЧКД-Прага з 1960 по 1997 роки, закуплені підприємством ТОВ “Торговий Дім “Літан ” за межами України як металобрухт, після чого ввезені на територію до нашої держави з порушенням встановлених законом вимог до митного оформлення товарів і реалізовані комунальним підприємствам міст України за завищеною ціною, – йдеться в тексті рішення.

Представники фірми усі звинувачення відкидають. І запевняють, що ввозли вагони не як брухт, а саме як вагони. І усі зобов’язання перед замовниками виконали.

Так чи отримає Херсон тролейбуси? Поки триває розслідування Служби безпеки – навряд чи. А коли і чим воно закінчиться – ніхто нічого певного сказати не може.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ