Підтримати нас

Актуальні новини Херсона та області за 28 квітня 2022 року

Vgoru
Автор статті
28 квітня 2022 19:33
1,251
Поширити:

Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:00 28 квітня 2022 року.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

Херсон та Степанівку обстріляли

У Херсоні близько 23:00 27 квітня стався вибух, через який у багатьох будівлях в центрі міста повибивало вікна. Про це повідомляє Суспільне Херсон із посиланням на Херсонського міського голову Ігоря Колихаєва, який розповів про вибух у прямому ефірі загальнонаціонального телемарафону.

"Близько 23 години ночі був шалений вибух над містом і біля нього. Повибивало вікна. З 8-ї ранку я об'їхав усі лікарні, в яких повибивало вікна, музичні заклади. Все це у центрі міста. Зараз оцінюємо які були пошкодження. У селі Степанівка також був касетний обстріл. Зараз спілкуємось з усіма депутатами, які працюють і дивимось, як далі будемо діяти. Треба закрити вікна, лікарні мають продовжувати працювати. Психологічний стан лікарів сьогодні також намагались підтримати. Пояснював їм, що ми переможемо, треба просто протриматись", - розповів Колихаєв.

Як повідомили кореспонденти Суспільного, вибух було чути в різних районах міста. Пошкодженими виявились головна будівля Укрпошти, музучилище, ТРЦ "Адмірал".

Депутату Херсонської міськради від “Блоку Володимира Сальдо” оголосили підозру в колабораціонізмі

Депутат Херсонської міської ради, представник фракції “Блоку Володимира Сальдо” отримав підозру “у співпраці з державою-агресором, організації та проведенні мітингу на підтримку дій окупантів та активній участі у ньому. Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

Згідно із матеріалами досудового розслідування, депутат Херсонської міської ради від політичної партії “Блок Сальдо”, знаючи, що місто Херсон тимчасово окуповане збройними формуваннями рф, записав відеозвернення для російського інтернет-видання, в якому закликав своїх співгромадян скласти зброю та припинити бойові дії. Також депутат організував та фактично брав участь у проведенні проросійського мітингу із пропагандою комуністичного, тоталітарного режиму, який транслювався у російських ЗМІ та у соціальних мережах.

“Крім того, з метою підтримки дій збройних сил рф та окупаційної адміністрації держави-агресора, підозрюваний за попередньою змовою з іншими особами оголосив про створення незаконного формування під назвою “Комитет спасения Херсонщины “За мир и порядок”, - йдеться в повідомленні”. 

У ході засідання цього “комітету” було проведено голосування на підтримку дій окупаційної адміністрації держави-агресора. Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.

Цей злочин каратиметься позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

На фото, яке опублікувала прокуратура обличчя колаборанта замилено. Але зрозуміло, що це колишній селищний голова Антонівки Ігор Семенчев. 

“Голова” Херсонської міської адміністрації отримав підозру від прокуратури

“Псевдоголові” Херсонської міської адміністрації повідомлено про підозру. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, під час збройної агресії рф проти України та окупації міста Херсона, 62-річний підозрюваний добровільно зайняв посаду голови у незаконно створеному окупаційною владою органі.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим управлінням Головного управління Нацполіції в Херсонській області.

За вчинене підозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Скоріше за все, мова йде про Олександра Юрійовича Кобця, якого російська окупаційна влада призначила “очільником” Херсонської міської адміністрації.

Масштабна пожежа у передмісті Херсона: горять плавні

28 квітня у передмісті Херсона сталася масштабна пожежа - загорілись плавні. Суспільне Херсон повідомляє що ДСНС контролює ситуацію і небезпеки немає. Причини пожежі наразі невідомі.

В Корсунському лісництві гасили пожежу

В Корсунському лісництві Херсонської області майже п’ять годин гасили пожежу, - повідомила Новокаховська міськрада.

Рятувальники ліквідували пожежу на площі близько 3-х гектарів. Потерпілих немає. Причина пожежі та збитки встановлюються.

Працівники Корсунського лісництва залишились спостерігати за територією, аби не допустити повторного загоряння.

У Чорнобаївці уламками снарядів пошкоджено десятки домівок, поранено жінку

У ніч на 28 квітня у селі Чорнобаївка Білозерського району внаслідок нічних бойових дій пошкоджено близько 60 житлових будинків. 10 домогосподарств постраждали від уражень снарядами, з них 8 спрацьованих і 2 не спрацювали.

Про це повідомляється на сторінці громади в Фейсбуці.

“Дрібними уламками від снарядів посічено дахи, вікна, двері, стіни, огорожі, майно, автотранспорт. Є пошкодження газових труб та електромереж. Електропостачання у селі відновлено”, - йдеться у дописі. 

Також інформують, що одна жінка отримала вночі поранення від осколків снарядів, втратила багато крові. Вона госпіталізована до лікарні Херсона, перебуває у тяжкому стані.

“На території села є залишки снарядів. Будьте обережні! Ні в якому разі не чіпайте! Не намагайтеся самостійно знешкодити! В разі виявлення снаряда відгородіть місце у радіусі 20 метрів, не підходьте та не допускайте нікого, повідомте сільську раду. Нагадуємо: всім, хто постраждав, необхідно звернутися до сільської ради для надання інформації щодо пошкоджень та вжиття необхідних заходів”, - додають у повідомленні.

У Станіславській громаді відновлюють електро- та водопостачання

Станіславський сільський голова Іван Самойленко повідомив що впродовж 27 квітня у громаді ремонтувальники з'єднали водомережу по вулиці Свободи-Гвардійська, закільцювали водопровід, який тимчасово був відрізаним. Отже, тепер вода добре доходить до Мовчанівки.

Для швидкого наповнення села водою включили три насоси, які подають воду. На вечір також поремонтували порив на електромережі та відновили електропостачання.

Також 27 квітня у сільраді розпочали реєстрацію та  підготовку видачі документів особам - внутрішньо переміщеним мешканцям села Олександрівка.

Нардепа Олексія Ковальова виключили з партії «Слуга народу» через спілкування з окупантами

Про це йдеться у спільній заяві Політичної партії «Слуга народу» та фракції «Слуга народу» у Верховній Раді України. 

Олексій Ковальов зараз перебуває на тимчасово окупованій території в Херсонській області. За словами представників партії, Ковальов добровільно спілкується з російськими військовими та не чинить жодного опору окупації. Адекватних пояснень з цього приводу він не надав.

"Саме тому Політична партія та фракція «Слуга народу» у Верховній Раді України ухвалили спільне рішення щодо призупинення членства Олексія Ковальова у фракції та звернулися до Генерального прокурора України Ірини Венедиктової, голови Служби Безпеки України Івана Баканова із закликом порушити відповідну кримінальну справу, в рамках якої ретельно та всебічно розслідувати всі факти та обставини перебування Ковальова на тимчасово захопленій території та його спілкування з окупаційними військами. За висновками слідства партія та фракція ухвалять політичні рішення щодо цього депутата", - йдеться у заяві.

Юрій Соболевський: У Генічеську окупанти примушують вчителів проходити “перекваліфікацію” в Криму

У Генічеську Херсонщини російська окупаційна влада примушує педагогів у школах погоджуватись на “російські освітні програми”.  Для цього їх намагатимуться направляти на “перекваліфікацію” до Криму.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

“Сьогодні у Генічеську орки разом із місцевими колаборантами примусово збирали директорів шкіл громади та висунули їм ультиматум – подати списки вчителів, які готові з першого вересня продовжувати роботу за російською програмою. Тих вчителів, хто погоджується, влітку збираються відправляти до Криму на перепідготовку. Решту погрожують вигнати з роботи”, - повідомляє Соболевський.

Окупанти вивозять урожай фермерів з Херсонщини

Загарбники називають це "експропріацією залишків". Окупанти підтвердили це документально на законодавчих зборах Красноярського краю. На ньому ухвалили рішення про вивезення з окупованих територій Херсонської області зерна.

«Депутати на засіданні майже одноголосно підтримали рішення щодо ввезення зерна з Херсонської області, яке частково взяли під контроль ЗС РФ. Оскільки в краї функціонує лише одне підприємство з виробництва огірків, а нестача інших овочів та зернових культур внаслідок запровадження іноземних санкцій відчувається гостро не лише у Красноярському краї, а й на федеральному рівні повсюдно, експропріація надлишків тогорічного та нинішнього врожаю фермерів Херсонського регіону стане одним з інструментів надання допомоги малим формам господарювання, споживчим кооперативам», - йдеться в окупаційному документі.

До нашої редакції вже приходять повідомлення від читачів про те, що російські військові у Херсонській області забирають у фермерів зерно та вивозять його у бік Криму.

Окупанти викрадають на Херсонщині десятки голів громад

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова повідомила про масове викрадення російськими військовими голів громад на Херсонщині.

“За інформацією Херсонської ОВА, з 49 керівників територіальних громад області під час окупації викрадено 35. 17 з них — відпустили, багато перебувають у полоні”, - пише Денісова.

Вона нагадує, що дії РФ суперечать нормам міжнародного гуманітарного права - Женевської конвенції від 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів та Гаазької конвенції від 1907 року, що вказує на порушення законів та звичаїв війни.

“Закликаю Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини РФ в Україні”, - наголошує Денісова.

Максимальний строк ув'язнення отримав військовий-зрадник, який воював за РФ на Херсонщині

До максимального покарання - 15 років позбавлення волі засуджено ще одного ексвійськовослужбовця ЗСУ - зрадника, який повернувся в Україну з армією РФ. Про це повідомляє Офіс Генпрокурора.

Встановлено, що уродженець Дніпропетровщини, перебуваючи на військовій службі у Криму у 2014 році зрадив присязі на вірність народу України, відмовившись виконати наказ про передислокацію військової частини із півострова та вступив на службу до збройних сил РФ.

Через вісім років – 25 лютого 2022 року - військовий ЗСУ разом зі ще двома зрадниками держави повернувся на територію України у складі окупаційних військ, які увійшли в місто Нова Каховка Херсонської області.

Їх було взято в полон у складі артдивізіону 126-ї окремої гвардійської бригади берегової оборони РФ, що зазнав поразки від українських десантників у Миколаївській області.

Судовий розгляд щодо третього колишнього військовослужбовця ЗСУ ще не призначено, інформують в Офісі Генпрокурора.

У Херсонській області знищено ворожі склади боєприпасів

Впродовж доби 27 квітня ситуація на півдні України залишалася стабільно напруженою. Як проінформували в оперативному командуванні “Південь”, на Херсонщині та Миколаївщині ворог намагався покращити тактичне положення в бік Миколаєва, але успіху не мав.

Також військові повідомили, що підрозділами ЗСУ за підтримки артилерії відбито атаку ворога біля Новогригорівки та дві - поблизу Олександрівки Білозерського району.

Ефективним веденням бойових дій зірвано ворожу підготовку до атаки в напрямку Миколаївки. Крім того, в районі Нововоронцовки підрозділи ППО «вполювали» чергового «Орлана-10»

Загальні втрати ворога за добу склали 49 осіб та 14 одиниць техніки, з яких 6 – броньованої, 3 автомобільної, 3 одиниці ракетно-артилерійського та протиповітряного озброєння, і навіть техніка тилу.

У районі Молодецького та Великої Олександрівки подвійним влучанням знищено ворожі склади боєприпасів.

У Чорноморській операційній зоні корабельне угруповання флоту рашистів із підводними човнами залишається в готовності нанесення ракетних ударів по Україні, додають в Командуванні.

Оперативна інформація від Херсонської ОДА на 15.00 28 квітня: https://cutt.ly/sGWQqlo

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ