Підтримати нас

Актуальні новини Херсона та області за 19 квітня 2022 року

Vgoru
Автор статті
19 квітня 2022 18:55
1,079
Поширити:

Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:00 19 квітня 2022 року.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

У Корабельному районі Херсона облікували 714 переселенців

Управління праці та соціального захисту населення Корабельної ради прийняли 714 заяв для взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, повідомляє Херсонська міська рада. 

Видано 564 довідки особам, які після введення воєнного стану перемістилися з регіонів, де проводяться активні бойові дії.

До відома херсонців попри складну ситуацію працює громадська приймальня при Благодійній організації «Фонд милосердя та здоров’я», що  входить до мережі громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини. Юристи приймальні надають безоплатну правову допомогу у сферах медичного, трудового, адміністративного та кримінального права та ін.

 Також юристи надають роз’яснення:

  • Як відновити втрачені документи та якими є умови виїзду за кордон, в тому числі з дітьми
  • Трудові права в умовах воєнного стану: чи правомірно звільняти, переводити на неповний робочий день працівників
  • Що робити, якщо ваш будинок розбомбили
  • Як і де можна отримати державну та гуманітарну допомогу
  • Освіта в умовах війни
  • Та інші важливі зміни у законодавстві.

Номер телефона для консультацій (дзвінки, Телеграм, Viber) - (066) 790 90 21

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net 

Ігор Колихаєв попросив пояснити, як працювати в умовах окупації

Херсонський міський голова Ігор Колихаєв написав звернення, в якому попросив президента і владу роз'яснити, як він та працівники міськради мають працювати в умовах облоги міста російськими військовими.

Про це, зокрема, повідомляє Українська правда із посиланням на звернення самого Колихаєва.  

"Прошу у найкоротший термін надати роз'яснення (рекомендації) щодо дій Херсонської міськради у разі спроб встановлення на території громади, облцентру, області військовими підрозділами РФ влади агресора, зміни прапора, введення "рубльової зони", - пише Колихаєв.

Перш за все, міського голову турбують наступні питання:

  • написання посадовими особами та працівниками заяв щодо: звільнення, переведення на віддалений режим роботи із зміною відповідно місця розташування адміністративної будівлі міськради, посадових обов'язків та права підпису розпорядчих, фінансових та інших документів; 
  • виконання повноважень керівниками комунальних підприємств, засновником яких є міськрада;
  • подальші дії органів місцевого самоврядування в ситуації припинення роботи управління Державної казначейської служби України у Херсонській області (припинення виплат пенсій, соцвиплат, заробітних плат, тощо) та функціонування підприємств, що забезпечують життєдіяльність населених пунктів громади (світло-, газо-, водо-, електропостачання, вивіз сміття, тощо).

Колихаєв також зазначив, що місто перебуває в облозі окупантів, а українські державні органи припинили здійснення своїх повноважень.

У Чорнобаївці повідомили про нічні обстріли села

Чорнобаївська сільська рада на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила про наслідки нічних обстрілів, які завдали російські військові у ніч з 18 на 19 квітня 2022 року.

“Станом на 19 квітня внаслідок нічних бойових дій пошкоджено 11 житлових будинків у селі Чорнобаївка. Дрібними уламками від снарядів посічені дахи, стіни будинків, господарських споруд, вікна. На одному подвір’ї пошкоджено автомобіль, на інших - електролічильник та газову трубу. Поранень та травм у мешканців немає. Завдані пошкодження власники будинків усувають самостійно”, - інформують у Чорнобаївці.

ЗСУ дали відсіч російським військам поблизу Олександрівки на Херсонщині

Як повідомляється на сторінці Оперативного командування “Південь” у ФБ, вночі російські війська намагалися штурмувати позиції ЗСУ під Олександрівкою Білозерського району.

“Майже годинний штурм рашистами наших позицій в районі Олександрівки успіху не мав. Ворог відступив для відновлення сил. За результатами ефективних уражень нашими військами ворожих сил знищено 28 рашистів та 5 одиниць техніки, серед яких броньована, інженерна, автомобільна та безпілотники”, - йдеться в повідомленні.

На Херсонщині ворог продовжує психологічний тиск та брудну пропаганду серед цивільного населення, а на зайнятому рубежі обороняється і намагається завдавати артилерійсько-мінометні удари по наших позиціях і по населених пунктах з мирним населенням.

У Горностаївці розповіли про ситуацію у громаді

Станом на 22:00 годину 18 квітня ситуація у Горностаївській громаді на Херсонщині залишається стабільно напруженою. Про це повідомляється на сторінці громади у ФБ.

Зокрема, інформують, що за межами населених пунктів Горностаївка та Каїри (вздовж автошляху Каховка-Кам'янка-Дніпровська) продовжують дислокуватися військовослужбовці збройних сил Російської Федерації (в тому числі розташовані т.з. пропускні пункти та блокпости).

Також розпорядженням селищного голови було змінено період комендантської години у межах громади (з 21:00 год до 05:00 год).

В ефірі цифрового телебачення "Т2" продовжує транслюватися телевізійне мовлення російських каналів.

У Рибальчому внаслідок вибуху загинула мати двох малюків

У селі Рибальче Чулаківської громади внаслідок обстрілу загинула молода жінка, мати двох дітей, 8 місяців та 2 роки. Про це повідомляється на сторінці Чулаківської громади у ФБ.

“Цієї ночі (18 квітня) сталася страшна біда в селі нашої громади, в селі Рибальче. Відбувся вибух чи то ракети, чи осколків від неї, але наслідки від того не легші. Втрачене життя молодої жінки, осиротіли маленькі дітки, втрачене житло! Це дуже страшно!” 

Всіх, у кого є можливість, чулаківці просять долучитися з допомогою рідним загиблої дівчини на карту мами Тимчук Юлії: 4149 6090 1341 3481 

“Не залишаймося байдужими до горя наших земляків, адже без мами залишилися діти 8 місяців та 2 років”, - йдеться в дописі.

Херсонська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством. Про це повідомляється на сторінці облпрокуратури у Фейсбуці.

Також 18 квітня 2022 року окупанти вкотре обстріляли Велику Олександрівку.

За попередніми даними, загинув чоловік, який рухався вулицею на скутері та намагався дістатися укриття. Ще одна цивільна людина отримала поранення.

Зараз у кримінальних провадженнях вживаються всі можливі та належні заходи для встановлення обставин подій та причетних осіб.

На Херсонщині російські загарбники зруйнували екосадибу “Райдуга”

Про це повідомляється на сторінці Херсонської обласної прокуратури у Фейсбуці.

“За даними слідства, військовослужбовці збройних сил РФ та учасники контрольованих нею незаконних збройних формувань, обстрілюючи територію поблизу міста Олешки, вщент зруйнували екосадибу “Райдуга”, де до приходу “руського миру” проходили щорічні фестивалі повноцінного життя: здорового харчування, духовного розвитку й екобудівництва”.

У Широкій Балці розпочнеться виплата пенсій та інших соціальних виплат 

Завтра, 20 квітня, у Широкій Балці Укрпошта розпочне виплату пенсій та інших соціальних виплат біля дитсадка. Людей просять підходити з паспортами, - про це написав Голова Станіславської громади Іван Самойленко на своїй сторінці у Фейсбуці. Евакуацію населення з села Олександрівка сьогодні не вдалось провести. 

Як працює на відстані Скадовський міський голова

Очільник Скадовська Олександр Яковлєв, який був змушений поїхати зі свого міста з міркувань безпеки, зараз працює дистанційно. Необхідні для цього речі - інтернет, електронний підпис, електронна печатка у нього є. Про це повідомляє Суспільне.

Основна його робота зараз - це підписання фінансових документів, розпоряджень, договорів, які необхідні для роботи міста, говорить Олександр Яковлєв.

"Комунальні служби міські всі працюють максимально в штатному режимі, наскільки це можливо. Сміття в місті прибирають. Там є заступники, вся робота налагоджена. Звісно, виникають якісь питання. Але, як правило, заступники можуть вирішити їх на місці", - каже міський голова.

Мер Скадовська говорить - щодня йому пишуть та телефонують містяни для вирішення проблемних питань.

Щодо ліків, то за словами міського голови, проблему намагаються вирішувати волонтери, яким вдається передати деякі медикаменти. Люди зі Скадовська продовжують виїжджати. Точну кількість Олександр Яковлєв назвати не може, але говорить, що люди їдуть з міста щодня.

Обережно, міни!

На Херсонщині вздовж траси Херсон – Снігурівка (відрізок між Наддніпрянським та Олександрівкою) військові РФ провели щільне мінування полів, посадок та ґрунтових доріг - про це повідомляє головне управління розвідки Міноборони України.

Нововоронцовка: ворог використовує касетні снаряди

Нововоронцовка вночі з 18 на 19 квітня потерпала від обстрілів російських окупантів. Про це повідомляють у місцевій групі у Фейсбук. 

“Знову страждав мікрорайон "Житлоселище". Після чергових обстрілів пошкоджених будинків стає дедалі більше. Є руйнація вікон, дахів, прибудинкових територій. По локалізації ушкоджень ворог застосовує касетні снаряди, здійснює мінометний обстріл та обстріли з "градів". Вночі дійсно було у нас дуже гаряче”, - йдеться у дописі.

В берегових селах, які знаходяться під окупацією, більш спокійно. Окупанти здійснюють подворовий обхід. Сьогодні були в "гостях" у жителів села Золота Балка.

В степових селах ситуація критична. Є проблеми з питною водою та харчами.

Сьогодні вдалося передати гуманітарну допомогу жителям села Осокорівка. Додають, що скоро це буде безпроблемно.

У Великокопанівській громаді військові рф посилили обмеження

Через зняття прапора окупантів у Великокопанівській громаді російські військові посилюють обмеження для місцевих жителів.

Про це повідомляє голова Великокопанівської громади Валентина Костенко у Facebook. 

Що чекає громаду після цього: 

  • закриття виїздів та в'їздів в село;
  • закриття ринків;
  • подворові обходи та обшуки;
  • покарання сім'ї, в якій буде знайдено прапор або сім'ї, на яку вкажуть про цю дію (на це все вказано мені, як керівнику громади)”.

Через війну в Україні скасовано низку вихідних

В Україні скасовано додатковий вихідний день на другий день Великодня - у понеділок, 25 квітня.

Також не буде додаткового вихідного дня в понеділок, 2 травня, і вихідного дня на 9 травня, який цього року випав на понеділок. Відповідне рішення публікує на своєму сайті Державна служба з питань праці. 

Навесні 2022 року мали б стати вихідними днями три понеділки: 25 квітня (перенесення вихідного з 24 квітня), 2 травня (перенесення вихідного з 1 травня) і 9 травня (святковий день). Всі ці дні будуть робочими.

Відповідно до статті 6 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" встановлено інші правила на період воєнного стану.

Тому 25 квітня, 2 і 9 травня будуть звичайними робочими днями, робота в які буде оплачуватися у звичайному порядку.

Оперативна інформація від Херсонської ОДА на 12.00 19 квітня: https://cutt.ly/uF3DXpl

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ