Підтримати нас

"Золотий м'яч" помер. Як знецінюється нагорода найкращому гравцеві року

Автор статті
02 грудня 2021 15:00
982
Поширити:

Торік уперше у своїй історії, починаючи з 1956 року, знаменитий "Золотий м'яч", який щорічно вручається найкращому футболісту Європи, нікому не дістався. Причина відома - пандемія коронавірусу, у зв'язку з нею урочисту церемонію, яку зазвичай організовує в Парижі журнал “France Football”, довелося “згорнути”.

Тим часом у 2020 році повні підстави для нагороди були у польського суперфорварда Роберта Левандовські, який у різних турнірах забив за мюнхенську "Баварію" понад сорок голів, побивши рекорд легендарного Герда Мюллера. Це був би перший “Золотий м'яч”, отриманий футболістом із Польщі, хоча у 80-ті роки минулого століття на приз уже претендували такі непересічні гравці, як Бонек та Лято.

Хай там як, нагорода залишилася без володаря, і на церемонію в 2021 році чекали з особливим нетерпінням. Цього разу розклади практично не змінилися: Левандовські, попри свої 33 роки, продовжує регулярно вражати ворота суперників, і навіть невдалий для Польщі Чемпіонат Європи приніс йому в скарбничку три голи. Крім того, вже традиційно останнім часом претендентами на звання найкращого гравця року були португалець Кріштіану Роналду та аргентинець Ліонель Мессі.

Хоча особливими досягненнями обидва ці зіркові футболісти торік похвалитися не можуть. Роналду з Португалією вилетів з Чемпіонату Європи вже в одній восьмій фіналу, де відзначився відверто неспортивною поведінкою, зірвавши з руки капітанську пов'язку і штовхнувши її ногою. Мессі, хоч і став у черговий раз найкращим бомбардиром іспанської Прімери, потім перейшов до паризького ПСЖ, де досі не може вийти на колишній рівень. Щоправда, він мав в активі перемогу Аргентини на Кубку Америки.

У цій ситуації логічно для членів журі було б звернути увагу на гравців збірної Італії, яка натхненно провела європейський чемпіонат і по праву заслужила золото. Справді, у списку із 30 претендентів фігурувало троє італійців. Але в результаті воротар Джанлуїджі Доннарумма задовольнився лише призом імені Лева Яшина, а чудові захисники Бонуччі та К'єлліні залишилися ні з чим.

Задовго до церемонії ходили чутки, що і цього року французький журнал віддасть приз Ліонелю Мессі, від чого в редакції почали активно відхрещуватися. Але, як з'ясувалося, чутки виявилися небезпідставними: Мессі таки отримав свій "Золотий м'яч", і ця подія трапилася з ним уже всьоме.

Рішення конкурсного комітету дуже розчарувало футбольну громадськість. Дехто навіть почав висловлюватися в тому сенсі, що "Золотий м'яч" як нагорода з 2021 року "наказав довго жити".

Так, знаменитий у недавньому минулому французький захисник Патріс Евра був дуже різким у своїх словах:

“Мені дуже шкода Левандовські. Їм навіть довелося організувати маленький приз для нього, бо вони почуваються винними та знають, що це корупція. Люди, розплющте очі. Я не той, хто вирішує, хто що заслуговує, але думаю, що всі погодяться - пограбування, пограбування. Люди не згодні. Мессі мав непоганий сезон, це видно, якщо дивитися на його статистику. Але Левандовські цього року, та й минулого, був найкращим”.

Вторить йому (нехай і трохи м'якше) і Златан Ібрагімович:

“Я обираю Мессі у тому числі тому, що ми грали в одній команді. Ми маємо професійні стосунки. Але цього року на “Золотий м'яч” заслуговував Левандовські”.

Український футбольний оглядач Роман Котляр, який працює на ресурсі "Football.ua", не втримався від сарказму, коментуючи те, що трапилося у Парижі:

“Уявіть, що ви прийшли до елітного ресторану, замовили собі чудовий стейк на подушці з картопляного пюре, а замість елегантного “Шато буке де гомель” вам принесли дешеве порошкове вино із сусіднього магазину. Подібні почуття викликає церемонія вручення “Золотого м'яча” 2021 року”.

Після такого негативного резонансу важко припустити, що станеться з формулою нагородження та самою церемонією наступного року. Але вже очевидно, що правила вручення “Золотого м'яча” необхідно змінювати.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ