Підтримати нас

Затримали ексначальника СБУ в Криму, йому інкримінують державну зраду

Vgoru
Автор статті
17 липня 2022 08:48
2,125
Поширити:

Українські ЗМІ повідомили про затримання  колишнього начальника управління Служби безпеки України в Криму Олега Кулініча. 

Про це, зокрема, пише Українська правда. За даними її джерела в правоохоронних органах, Кулінічу інкримінують кілька статей Кримінального кодексу, в тому числі й «державну зраду».

Хто ж такий  Олег Кулініч? Про це лаконічно повідомив колишній співробітник Служби безпеки України та експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

«Це колишній керівник Головного управління СБУ в АР Крим, з місцем дислокації в будівлі Херсонського Управління СБ України – Кулініч Олег Миколайович. 2 березня 2022 Володимир Зеленський звільнив його з посади. А вже сьогодні ДБР затримало його за підозрою у державній зраді, ст. 111 ККУ. Саме він вважаається ключовою особою, що сприяла швидкому проходженню військ РФ з Криму до Херсонської області, а також в тому, що не були підірвані переправи», – повідомив Ступак. 

А ось ще штрихи до портрету Олега Кулініча. 

Очільник управління СБУ в Криму, скомпрометований посадовець часів Кучми і Януковича Олег Кулініч, проходив навчання у вищій школі КДБ та Академії ФСБ РФ. Про це у себе в телеграм-каналі написав проросійський політик, блогер та нардеп від партії «Слуга народу» Максим Бужанський. 

«Випадково дізнався від підписників, що чинний начальник СБУ в Автономній Республіці Крим Олег Миколайович Кулініч із 89 до 94-го року навчався у Вищій Школі КДБ СРСР і Академії ФСБ РФ. І в цей же період проходив військову службу в органах контррозвідки Росії.

У зв’язку з чим виникли три питання:

  • Нікого не бентежить, що питанням окупованої території в СБУ займається фахівець з такою біографією?
  • Нікого не бентежить, що фахівець з якоюсь метою приховав цю інформацію при заповненні службових документів, в яких потрібно було відображати ці відомості?
  • А як же люстрація, га?"  — написав він.

Максим Бужанський також повідомив, що звернувся з цим питанням до Міністерства юстиції, профільного комітету, ДБР і до Президента з проханням дати оцінку цій інформації.

Виявляється, Олег Кулініч з серпня 2007 року по травень 2008 року був заступником генерального директора ліквідованого держконцерну «Укратомпром». До цього був віцепрезидентом НАЕК «Енергоатом» з юридичних питань і корпоративних ризиків. Раніше працював в СБУ.

Як пише «Генштабъ», колишні колеги Олега Кулініча «воліють не подавати йому руки, оскільки він загруз в корупції і начисто забув про честь мундира».

«Гучні декларації та лозунги на тлі абсолютної професійної непридатності, неохайності й непомірної жадібності набули потворних форм. В «Енергоатомі» Кулініч очолив процес дерибану 150 мільйонів гривень, виділених на оплату кредиторської заборгованості. При цьому погашалися абсолютно будь-які борги, в тому числі, на які було оголошено мораторій (заборона). Були сплачені сумнівні борги 1996-2001 років (так званий «бартерний» період), стягнути які кредиторам було вже нереально. У матеріалах перевірок СБУ є показання, що «відкати» за цими боргами становили до 70%», — йдеться у повідомленні.

Цікаво, як же у 2020 році відбувалося призначення Зеленським затриманого сьогодні Олега Кулініча на посаду керівника СБУ в АР Крим? У нього ж  біографія - аут. Мабуть, призначення відбувалося так, як і колишнього генерала СБУ Андрія Наумова, що напередодні російського вторгнення втік у р.ф. До речі, генеральське звання йому теж дісталося з легкої руки Зеленського. Нагадаємо, Андрій Наумов очолював Головне управління внутрішньої безпеки СБУ. На цій посаді він відповідав за контроль самих працівників СБУ. Інформація про роботу цього підрозділу секретна. Тож Наумов ще й мав доступ до державної таємниці.

Напевно ж, мав доступ до державної таємниці і колишній начальник  Управління СБУ в Херсонській області Сергій Криворучко. Його та Андрія Наумова наш президент  доволі лагідно назвав «антигероями»:

«Сьогодні прийнято рішення стосовно «антигероїв». Зараз у мене немає часу займатися усіма зрадниками, але поступово всі вони покарання отримають. Тому вже більше не генерал ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Наумов Андрій Олегович і ексначальник УСБУ в Херсонській області Криворучко Сергій Олександрович», - заявив Зеленський  у відеозверненні 1 квітня. 

Партнери, що підтримують Україну у війні з р.ф., час від часу застерігають вище керівництво нашої країни від ворожих агентів, які засіли чи не в  усіх органах влади. І навряд чи в цьому хтось має сумніви. Хоча пресслужба СБУ в коментарі 24 каналу зазначила, що протидіють ворожим спецслужбам, які намагаються розширити мережу своїх агентів у наших держорганах. За останні роки СБУ зробила низку резонансних викриттів російських агентів. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ