Підтримати нас

Відповіді без відповіді: продовження епопеї про спортивний майданчик у Херсоні

Автор статті
29 грудня 2021 16:58
3,747
Поширити:

Ми писали, що до Дня міста в Херсоні міський голова Ігор Колихаєв відкрив спортивний майданчик на території парку "Херсонська фортеця”. Майданчик, як виявилося, будувала фірма, що програла тендер на його будівництво.

А точніше, аукціон взагалі провели лише 16 вересня, за три дні до відкриття майданчика. Переможцем офіційно стало ТОВ “ОДЕСМІСЬКБУД”. А ТОВ "ПОДІЛЮКС-ПІВДЕНЬ", яке, за інформацією міської ради, було забудовником - програло, запропонувавши всього на 109 грн більше.

У тендерній заявці вказано: “Джерело фінансування - бюджет Херсонської міської територіальної громади”. На цьому під час відкриття наголосив і сам мер:

“Від імені всіх херсонців я дякую депутатам за те, що вони сприйняли ідею популяризації здорового способу життя й виділили кошти на перший спортивний майданчик такого рівня…”.

Оскільки інформація стосовно використання бюджетних коштів є публічною*, ми подали запити, згідно з Законом України "Про доступ до публічної інформації", на ім'я міського голови та  в Комунальне підприємство “Парки Херсона”, яке виступало замовником, щоб вони роз'яснили ситуацію з тендером.

Першою, у відповідні строки, ми отримали відповідь з міської ради,  але не від Колихаєва, а від Департаменту міського господарства з повідомленням, що запит переадресували на них. Але, згідно з відповіддю, вони не є належним розпорядником запитуваної інформації, тож також перенаправили запит комунальному підприємству (КП) "Парки Херсона". І за Законом таке можливо. 

Оскільки ми подали запити в обидві структури одночасно, у той же день нам прийшла відповідь і від КП. І тут почалося найцікавіше, адже їх відповідь суперечить інформації, яку під час відкриття майданчику херсонцям надали міський голова і забудовник, та інформації, що вказана у тендерній документації. Але все по черзі. 

По-перше, нам повідомили, що “виконавцем ПІДГОТОВЧИХ робіт, за власної ініціативи та власними силами, з метою розвитку культури та спорту у м. Херсоні, виступило ТОВ "ПОДІЛЮКС-ПІВДЕНЬ".

Але ж майданчик офіційно відкрили! З усім спортивним інвентарем, з футбольним полем, майданчиком для волейболу та баскетболу, тобто зі вже збудованими об'єктами, які мав виконати переможець тендеру. У цей же день діти разом з Колихаєвим грали у футбол на новому полі, херсонці користуватися тренажерами.

Також, як повідомляє пресслужба міськради, “головний забудовник, який і впроваджував ініціативу херсонського мера, Сергій Крецу”, він є керівником ТОВ "ПОДІЛЮКС-ПІВДЕНЬ", під час відкриття майданчику зазначив:

“Ще ніколи в житті ми не будували так швидко: від початку робіт до ЗДАЧІ В ЕКСПЛУАТАЦІЮ минув лише місяць…”

Тож про які “підготовчі” роботи може йти мова?

Плюс у повідомленні немає інформації про те, що забудовник вклав у це свої кошти. І це дивно, бо якби людина вклала у будівництво очевидно немалі кошти, вона навряд чи б промовчала про це. Та і з боку міської влади було б дивно це не відзначити  і говорити про виділення лише бюджетних коштів. 

Друге, що нам відповіли - “Роботи з облаштування спортивного майданчика, станом на вересень 2021 року, на всі 100% не були завершені”. І можливо так воно і є, але судячи з помпезного відкриття, завершені настільки, щоб провести його. 

Третє, “жодних коштів з державного бюджету ТОВ "ПОДІЛЮКС-ПІВДЕНЬ" не отримало”. Почнемо з того, що ми питали загалом про джерело фінансування виконаних робіт ТОВ "ПОДІЛЮКС-ПІВДЕНЬ” і не запитували конкретно, чи виділялися кошти з якогось певного бюджету. І взагалі держбюджет немає жодного стосунку до цього майданчика, і якщо вже й писати про виділення коштів, то з міського бюджету.

Ну, і наостанок нам повідомили, що ТОВ “ОДЕСМІСЬКБУД” виграло тендер і буде виконувати певний перелік робіт для завершення будівництва. Але! У Договорі вказано перелік робіт, які мають бути виконані і там є: облаштування бігових та пішохідних доріжок, футбольного поля, баскетбольного та волейбольного полів, встановлення урн, лавок, освітлення, встановлення огорожі, вказаний весь перелік капітальних земельних робіт, а також закупівля футбольних воріт, баскетбольних стендів, хвірток і т.д. Тобто, судячи з цього переліку, майданчик мають знести і побудувати заново, адже все те, що вказано - вже зроблено. До того ж поставити ще пару футбольних воріт і відокремити його ще однією огорожею?

Відповідь КП "Парки Херсона"

Після отримання відповіді ми направили уточнювальний запит з проханням надати повний перелік документів, за якими переможець тендеру буде виконувати роботи. Нам відповіли, що “вся інформація щодо тендеру міститься на сайті “Прозорро, інші документи, які запитуються є конфіденційною інформацією, яка належить ТОВ “ОДЕСМІСЬКБУД”

Оскільки ми не уточнювали перелік документів, які хочемо отримати, то відповіді про те, що “все є на “Прозорро” було б достатньо. Але у нашому запиті був ще один пункт: “Надати копію плану парку з визначенням локації проведення зазначених робіт”. І тут виникає питання - як ця інформація може бути конфіденційною і взагалі, як вона стосується товариства? 

Другий запит і відповідь на нього від КП "Парки Херсона"

А запитали ми план парку з відміткою, де саме будуть проводитися роботи, бо у тендерній заявці місцем виконання робіт вказано просто “парк Херсонська фортеця”. І ми хотіли мати 100% впевненість, що роботи, які мають бути проведені, проводитимуться на тому ж місці, де спортивний майданчик уже відкрили.  

Ми подали ще один додатковий запит на адреси міського голови та КП. Відповідь маємо отримати з дня на день, але у зв'язку з новорічними святами цей процес може трохи затягнутися. До того ж, згідно з тендером, будівельні роботи мають бути завершені до 31 грудня і має бути зроблена відповідна звітність. Також ми подали інформацію про цю ситуацію до Держаудитслужби. Тож продовжуємо слідкувати за ситуацією. 

*Публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, а також у інших розпорядників, визначених Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Фото з сайту Херсонської міської ради

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ