Підтримати нас

В Україні - сьома річниця “Ленінопаду”

Автор статті
08 грудня 2020 10:30
1,138
Поширити:

Сім років тому, 8 грудня 2013 року, в українських містах масово стартував Ленінопад.

Падали пам’ятники не лише Іллічу, а й іншим комуністичним діячам. Це явище й отримало назву Ленінопад.

Почали демонтували пам'ятники Леніну ще від початку 2013 року, але саме 8 грудня вважається масовим стартом повалення. Усе почалося з постамента вождю, який стояв у самому центрі Києва, навпроти Бесарабського ринку. 

Саме це падіння і поклало початок масовому Ленінопаду. До демонтажів приєдналися й інші міста та села. Дехто сприймав демонтаж дуже болісно. Приміром, один літній чоловік у селищі Зуя Білогірського району Криму назвав це фашизмом: 

"Леніна повалили. 80 років прожив, але не бачив такого ніколи. Це все фашисти, бандери поробили".

У Запоріжжі пам'ятник Леніну як тільки не маскували, щоб він простояв трохи довше. У кінці колишнього проспекту імені Леніна, що на площі Леніна, поруч із ДніпроГЕСом імені Леніна пам’ятник Леніну у вишиванці стояв і навіть форму збірної України з футболу приміряв. Демонтували вождя довго - 28 годин. Він, до речі, був одним із найвищих в Україні - майже 20 метрів, а його балансова вартість була сім мільйонів гривень. 

Загалом за період Ленінопаду демонтували приблизно 2,5 тисяч "леніних", і "кірових", і "дзержинських", й інших комуністичних вождів. Проте пам'ятників саме Леніну в цьому переліку - понад половина. 

Після демонтажу в основному вожді відлежуються на складах комунальників. Але трапляються й випадки продажу. Деяких навіть продавали з молотка, а гроші спрямовували на ремонт доріг, наприклад.

Крім того, винахідливі громадяни знаходили пам'ятникам цікаве застосування. В Одесі, зокрема, Леніна, що стоїть на території підприємства, перетворили на Дарта Вейдера. У голові в нього роутер, що роздає всім вай-фай. У селищі Залізничне, що на Одещині, Ленін перетворився на болгарського переселенця, а в селі Осипенко, що на Запоріжжі, замість Леніна, який безслідно зник у 2015 році, на постамент поставили фігуру Ісуса.

Чільне фото з архіву "Вгору": Ленінопад у Херсоні на площі Свободи.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ