Підтримати нас

У Нижньосірогозькому районі вирішуютю проблему знищення лісосмуг

Автор статті
18 січня 2020 05:00
683
Поширити:

За останнє десятиріччя безоглядно і безкарно винищуються десятки кілометрів лісосмуг. Це призводить до масового спустошення сільськогосподарських угідь.

І головне, за це ніхто не відповідає, і не був всерйоз покараний. Треба визначити справжнього господаря, який відповідатиме за стан і збереження лісосмуг

На теперішній час у Нижньосірогозькому районі виникла гостра проблема щодо функціонування та збереження захисних лісових насаджень — полезахисних лісових смуг (від редакції:полезахисні лісові смуги — вирощені лісові насадження по межі засіяного поля).

Посадки, як зазвичай називають рукотворні лісосмуги, захищають сільськогосподарські угіддя від несприятливих природних явищ: суховіїв, посух, хуртовин, водної та вітрової ерозії.

За інформацією Відділу Держгеокадастру у Нижньосірогозькому районі на території Сірогозщини обліковується група лісів І групи — захисної природоохоронної та біологічної мети, загальною площею — 2135,65 га.

У тому числі:

полезахисних лісових смуг — 1408,1386 га,

інших захисних насаджень — 695,86 га,

лісові землі — 31,65 га.

Раніше лісосмуги перебували на балансі колгоспів і радгоспів, які виконували всі заходи догляду за насадженнями. В областях і районах працювали лісомеліоратори, які контролювали стан справ. Власне, і тепер доглядати за цими насадженнями мають ті, чий урожай вони оберігають від суховіїв.

На території Нижньосірогозького району фермерським господарствам, відповідно до державних актів на право постійного користування землею, передали у постійне користування полезахисні лісові смуги загальною площею 43,93 га.

— З метою забезпечення збереження полезахисних лісових насаджень в районі ще в 2016 році головою Нижньосірогозької райдержадміністрації видане розпорядження "Про організаційні заходи щодо збереження полезахисних лісових смуг на території району”. Відповідно до цього документу утворено склад робочої групи з питань збереження в районі лісополос, — розповідаєЮлія Володіна, виконуюча обов’язки начальника управління, заступник начальника управління — начальник відділу агропромислового розвитку управління економіки, агропромислового та регіонального розвитку Нижньосірогозької районної державної адміністрації. — В жовтні 2019 року затвердили новий склад даної робочої групи. А також рекомендували виконкомам сільських та селищної рад забезпечити закріплення за суміжними землекористувачами, землевласниками полезахисних лісових смуг та інших лісових насаджень. Також надали рекомендації укласти договори між сільськими, селищною радами і землевласниками чи землекористувачами про утримання, охорону та захист лісосмуг.

Посадовиця проінформувала, що 24 жовтня 2019 року в районній державній адміністрації провели засідання районної робочої групи з питань збереження на Сірогозщині полезахисних лісових смуг. Зокрема, обговорили питання перешкоджанню їх вирубки. Також рекомендували сільським та селищній радам району забезпечити постійний громадський контроль за охороною, захистом, використанням лісополос. А ще — оперативно інформувати правоохоронні органи про факти незаконної їх вирубки. Були пропозиції і стосовно вивчення можливостей реалізації дров комерційними або лісогосподарськими підприємствами для забезпечення потреб населення та соціальної сфери району.

"Нагадаю, що голова Херсонської обласної державної адміністрації в грудні 2019 року видав розпорядження "Про додаткові організаційні заходи щодо збереження полезахисних лісових смуг на території області” згідно якого до 1 травня нинішнього року потрібно провести обстеження (інвентаризацію) полезахисних лісових смуг на території районів", — резюмувала Юлія Володіна.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ