Підтримати нас

У Херсоні зірвали сесію міськради через протести і сфальсифіковані документи (фото, відео)

Автор статті
27 лютого 2020 11:24
1,151
Поширити:

Протест під міськрадою, заблокована трибуна, долари в депутата та приватизація бібліотек — що відбувалося сьогодні до, під час та після спроби провести сесію міськради.

Уже за годину до початку пленарного засідання сесії Херсонської міськради стало зрозуміло — нудьгувати не доведеться. Анонсований  на дев’яту годину протест бібліотекарів та небайдужих громадян проти приватизації чотирьох бібліотек та скорочення їх співробітників зібрав понад сто містян. З плакатами та гучномовцями люди зійшлися до головного входу мерії, скандуючи свої вимоги  припинити розпродаж комунального майна.

Пленарне засідання було заплановано на 10 годину ранку, але сесія закінчилася, так і не розпочавшись. Декілька обурених депутатів, отримавши порядок денний, який, за їх словами, відрізнявся від узгодженого робочою групою, блокували трибуну. Міський голова Володимир Миколаєнко оголосив про завершення сесії й похапцем покинув приміщення. Та присутні розходитися не збиралися. Деякі з народних обранців  разом з активістами почали вимагати від технічних співробітників міськради увімкнути мікрофони. Технічні працівники намагалися пояснити, що підпорядковуються лише меру, тож звук не вмикатимуть.

Нічого не домігшися, депутати почали використовувати гучномовець. Лунали вимоги, здіймалися та опускалися плакати, правоохоронці розтягували занадто гарячкуючих активістів…  Десь через 10 хвилин хтось закричав, що в залі з’явився мер. Одразу ж на стіл вискочив «вічний» депутат міськради Дмитро Больбот із закликом розходитися, бо сесія сьогодні вже точно не відбудеться. Та не встиг він вимовити декількох слів, як активісти почали кидати в нього пачками друкованих доларів з криками: «Тримай, скільки тобі ще треба грошей?!». Херсонці, чи то вражені перформансом за участю депутата, що наче намагався наслідувати «вождя на броньовику», чи зрозумівши, що на сьогодні більше нічого цікавого не буде, почали розходитися.

Але тут  сесійною залою прокотився поголос, що в кабінеті мера на третьому поверсі  вирішуватиметься питання приватизації бібліотек, яке, власне, і спричинило протести.

В апартаментах міського голови зібралися сам Володимир Миколаєнко, члени профспілки бібліотекарів, заступниця мера та депутатка міськради Олена Мазур, заступниця мера та очільниця Управління соціальної політики Олена Рузгіс, депутати, журналісти та правоохоронці. Містян ще на підході до  приймальні блокувала поліція. Бібліотекарі вимагали дотримання своїх прав: не припиняти фінансування закладів,  не звільняти співробітників, не оптимізувати міські бібліотеки шляхом об’єднання зі шкільними, розповідали про власні досягнення. У свою чергу Володимир Миколаєнко розповідав про законодавчо визначену необхідну кількість бібліотек у містах («у Херсоні й так забагато») та оптимізацію тих закладів, де недостатньо читачів («більше тисячі квадратів відремонтовано у бібліотеці — і жодного читача»). Врешті-решт мер погодився власним розпорядженням включити представника профспілки до складу робочої групи, яка  займатиметься «бібліотечним питанням» Херсона.

Одразу після обговорення в кабінеті міського голови розпочалася закрита нарада з народними обранцями щодо раптових змін у порядку денному. Схоже, ця зустріч теж була досить емоційною, бо, як закинув меру перед початком наради один із учасників, «какого хрена мы до этого на рабочую группу собирались?! Мы что, дети?». З датою наступного пленарного засідання сесії Володимир Миколаєнко ще не визначився — здається, вона буде відома після ще декількох закритих та емоційних засідань.

${gallery:ae94677839d94dc6e5098c6041fe1506}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ