Підтримати нас

Суд викликає керівників усіх населених пунктів Генічеського району

Автор статті
13 серпня 2020 11:00
807
Поширити:

До справи проти об'єднання Генічеського району Херсонської області в одну громаду долучаться ще 17 місцевих рад, а також Міністерство  розвитку громад та територій України. Таке рішення прийняв Окружний адміністративний суд міста Києва, де розглядається позов Щасливцевської та Стрілківської сільрад.

Жителі сіл Щасливцево, Стрілківське та селища Партизанське намагаються об'єднатися в окрему територіальну громаду вже більше чотирьох років. Але ще за часів очільника Херсонської ОДА Андрія Путілова, у 2015 році, облдержадміністрація запланувала всі населені пункти Генічеського району об'єднати в єдину ОТГ .

Мешканці приморських сіл побоювалися та побоюються, що в такий громаді їх інтереси не будуть пріоритетними. Адже більшість інших місцевих рад - аграрні. Крім того, буде дуже незручно отримувати послуги, бо до Генічеська далеко (від Стрілкового, наприклад, понад 35 км). Тому ще у квітні 2016 року депутати Щасливцевого і Стрілкового ухвалили проєкт рішення про об’єднання.

І хоча майже всі інші ОТГ області формувалися всупереч перспективному плану і отримували позитивні експертні висновки від ХОДА, цьому об'єднанню обласна влада не дала “зелене світло”.

Другу спробу зробили восени минулого року. У листопаді подали пакет документів про об’єднання сіл Щасливцеве, Генгірка, Приозерне, Стрілкове та селища Партизанське.

ХОДА мала перевірити відповідність документів вимогам законодавства. Але замість експертного висновку надіслала відписку, що таке ОТГ не передбачено у проєкті плану формування територій. І це при тому, що саме обласна влада відповідала за коригування цього документу.

До того ж об’єднання громад виключно за перспективним планом стало обов'язковим лише з 20 грудня 2019 року (набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»).

А нову, обов'язкову до виконання, редакцію Перспективного плану формування територій Херсонщини Уряд затвердив лише 29 квітня. За цим планом Генічеський район має стати однією ОТГ.

Позивачі просять скасувати вищевказане розпорядження КМУ у тій частині, яка стосується їх району. А ХОДА - зобов'язати розробити та подати на затвердження КМУ інший варіант, де буде передбачено створення двох ОТГ: Генічеської та Щасливцевської.

Судовий розгляд справи вже призначено на 29 вересня. Також суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Юлія Шрамко ухвалила залучити до участі  всі інші місцеві ради району в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача. Адже, цитуємо:

“Рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки: Генічеської міської ради; Новогригорівської сільської ради; Новодмитрівської сільської ради; Новоіванівської сільської ради; Новоолексіївської селищної ради; Озерянської сільської ради; Павлівської сільської ради; Петрівської сільської ради; Плавської сільської ради; Привільненської сільської ради; Рівненської сільської ради; Сокологірненської сільської ради; Стокопанівської сільської ради; Фрунзенської сільської ради; Червонської сільської ради; Чонгарської сільської ради; Щорсівської сільської ради”.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ