Підтримати нас

Суд призначив підготовче засідання у справі про “відкат” керівнику Херсонського обласного управління водних ресурсів

Автор статті
30 квітня 2021 14:30
2,018
Поширити:

Херсонський міський суд призначив відкрите підготовче засідання по кримінальній справі начальника Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра Ігоря Олеговича Андрієнка.

Справа стосується “відкату” з реконструкції даху насосної станції №3-а Виноградівської експлуатаційної дільниці зонального магістрального каналу неподалік від села Привітне Олешківського району.

Херсонські будівельники давно вже стверджували, що посадовці вимагають у них “відкати” з тендерних договорів, називали навіть ставки - від 15 до 20% суми договору. Тому, казали, вони вимушені якось “викручуватися” та “накручувати”. Але розповідали про це у тісному колі та “не для публікації” - остерігалися, що їх тоді взагалі до тендерних процедур не допустять. І зазвичай поліція штампувала кримінальні справи на тих самих будівельників за завищення вартості робіт. А посадовці відповідальності уникали, бо начебто “вони тут ні до чого”, це їх недоброчесні підрядники дурили. 

Нарешті, з початку цього року “крига скресла” -  поліція вхопила за руки вже декількох керівників державних установ у різних регіонах саме за “відкати”. І щонайменше два звинувачених - посадовці управлінь водних ресурсів. Так, 4 січня правоохоронці затримали  одного з керівників Львівського обласного управління за організацію схеми “відкатів” на ремонтно-будівельних роботах з відновлення перепаду на річці Недільнянка. А 11 січня - начальника Херсонського обласного управління (наразі це Басейнове управління водних ресурсів нижнього Дніпра) Ігоря Андрієнка. 

На фото: Ігор Андрієнко

Басейнове управління водних ресурсів нижнього Дніпра провело тендер на реконструкцію покрівлі та ремонт насосної №3-а Виноградівської експлуатаційної дільниці в листопаді минулого року. Очікувана вартість робіт становила 294 362 гривень. Переможцем торгів став ФОП  Ракочий Іван Михайлович, який запропонував найменшу ціну - 259 000 грн. 

За умовами договору виконавець спочатку робить все “власними силами”, а кошти отримує лише після підпису акта виконаних робіт начальником управління. 

Реконструкцію закінчили менш ніж за місяць. Однак, як вказано в матеріалах кримінального провадження, - замовник розрахуватися не поспішав. 

Ще у грудні інженер з технічного нагляду та контролю за виконанням робіт Басейнового управління перевірив якість виконання замовлення і затвердив акт. Проте зазначив: щоб цей документ також підписав і начальник, треба заплатити 52 тис. грн, тобто 20% від вартості суми договору. Під час подальшого спілкування з'ясувалося: можна домовитися зменшити “відкат” до 15%, але це питання вирішує безпосередньо Ігор Олегович. 

Після перемовин пан Андрієнко погодився знизити суму відкату до 39 тис. грн (тобто до 15% від вартості робіт). Але особисто гроші не брав.  Попросив знайомого зустрітися “з однією людиною та отримати від неї борг”. 

Зустріч відбувалася 11-го січня цього року біля Херсонського офісу Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на вул. Потьомкінській.  Саме там  під час отримання 39 тисяч гривень від довіреної особи Ракочого правоохоронці  затримали спочатку посередника Андрієнка.  А потім, в той же день, - самого начальника Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра. Наступного дня, 12.01.2021 року, йому офіційно повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального Кодексу України (неправомірна вигода у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди, - карається від п’яти до десяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна). 

Ігор Олегович категорично заперечував свою причетність до цієї  “схеми”. Однак суддя Херсонського міського суду Галина Радченко дійшла висновку, що підозра правоохоронців обґрунтована вагомими доказами й призначила запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внести заставу у розмірі 90 800 грн.

Згідно із декларацією, й з показами самого пана Андрієнко під присягою, він нічого крім заробітної плати (трохи менше за 18,5 тис. грн в місяць) та старенької автівки (Mitsubishi Pajero 2006 року випуску) - не має. Після розлучення живе разом із дорослим сином у квартирі своєї матері й сплачує аліменти неповнолітній доньці, яка залишилася з колишньою дружиною. І ні іншого майна, ні якихось заощаджень не заробив. 

Але попри все Ігор Андрієнко зміг вийти на волю під заставу 90 800 грн., а 12.04.2021 року закінчився термін відсторонення його від посади

І ще цікавий нюанс. У грудні минулого року  Басейнове управління водних ресурсів нижнього Дніпра проводило ще тендер з реконструкції даху іншої насосної станції Виноградівської експлуатаційної дільниці в Олешківському районі - №7. З очікуваною вартістю  299 599 грн. Під час торгів ФОП  Ракочий Іван Михайлович також запропонував найнижчу ціну - 277 000 грн. Проте його пропозицію відхилили на тій підставі, що подані документи не відповідають умовам торгів та вимогам до предмета закупівлі. З аналогічним формулюванням відхилено пропозицію другого учасника торгів - приватного підприємства “БЕЛБУД”, який погоджувався виконати роботи за 279 461 грн. В результаті переможцем стало товариство з обмеженою відповідальністю   “Інвестиційно-будівельне підприємство “Гарант”, яке запропонувало відремонтувати насосну станцію №7 Виноградівської експлуатаційної дільниці за найвищу ціну:  299 022 грн.

А щодо справи про ремонт насосної №3-а Виноградівської експлуатаційної дільниці - вона потрапила на розгляд судді Херсонського міського суду Наталії Корольчук. Підготовче засідання призначено  на 09 червня 2021 року о 11.30 год. 

На ньому суддя має вирішити: повернути документи прокурору на усунення недоліків чи призначити слухання по суті.

На головному фото: Перед початком поливного сезону ремонтували приміщення насосних станцій та замінювали труби на багатьох об'єктах. Фото з Фейсбуку Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ