Підтримати нас

Сьогодні Міжнародний день відмови від куріння

Vgoru
Автор статті
19 листопада 2020 12:00
1,039
Поширити:

Тютюн убиває половину тих, хто його вживає, а також є причиною багатьох неінфекційних захворювань і передчасних смертей. В Україні куріння щороку забирає 85 000 життів, з них близько 13 000 - це пасивні курці.

Поширеність куріння електронних сигарет і тютюнових виробів електричного нагрівання (далі – ТВЕН) у цьому році значно зросла у порівнянні з минулим роком. Такими є дані порівняння результатів опитувань Київського міжнародного інституту соціології, проведених з 9 до 20 лютого 2019 року та з 28 січня до 20 лютого 2020 року.

Такі наслідки стали можливими внаслідок відсутності законодавчого регулювання реклами та продажу ТВЕН та пристроїв для їх куріння. Загальна поширеність щоденного куріння, серед дорослих віком 18 і старше залишилася на тому ж рівні та становить 23,1% у 2020 р. проти 24,2% у 2019 р.

За даними щорічного звіту  Державної служби статистики України поширеність щоденного куріння у Херсонській області серед населення у віці 12 і старшому складає 22,2% (курить 199,8 тис. осіб). Вищі показники по Україні лише у Дніпропетровській області (25 %) і м. Київ (23,6%).

 «Вже сьогодні кожен 5-тий підліток в Україні є споживачем електронних сигарет. Так само як і звичайні сигарети, вони викликають нікотинову залежність та несуть загрозу здоров’ю. Громадськість вітає рішення Комітету з питань здоров'я нації медичної допомоги та медичного страхування про реєстрацію законопроєкту №4358, який допоможе зменшити поширеність куріння в Україні», – сказала виконавча директорка ГО «Життя» Лілія Олефір.

Минулого тижня Парламент зареєстрував комплексний антитютюновий законопроєкт №4358, який значно посилить захист здоров’я громадян від шкоди тютюну та його замінників. Він передбачає заборону реклами в Інтернеті та продаж цих товарів особам до 21 року. Також під обмеження потраплять ароматизовані тютюнові вироби і рекламна викладка сигарет у магазинах та кіосках. Якщо депутати підтримають законопроєкт, то вже у 2022 році ми побачимо очевидний результат: діти, народжені в Україні за час роботи Верховної Ради 9-го скликання, не потраплять у пастку залежності від нікотину. Більшість українців підтримують такі ініціативи: за результатами опитування КМІС, проведеного у 2020 році, 87% підтримують заборону продажу електронних сигарет неповнолітнім.

У Міжнародний день відмови від куріння громадська організація «Життя» у співпраці з Центром громадського здоров’я МОЗ України оголосили про старт національної інформаційної кампанії «Безпечного куріння не існує». Кампанія проводиться за підтримки глобальної організації охорони здоров’я «Vital Strategies». 



Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ