Підтримати нас

Скарги на владу: ганебні доноси чи допомога у вирішенні проблем?

Автор статті
02 лютого 2022 16:00
3,823
Поширити:

Зазвичай херсонці не надто активно скаржаться на владу. Чимало з них вважають такий метод впливу чимось ганебним, на кшталт доносів або наклепів. Проте експерти з даного питання переконують, що у скаргах немає нічого поганого. Навпаки, вони є дієвим інструментом і допомогою самій владі дізнатися про певні проблеми та вчасно вирішити їх. Навіщо потрібні скарги і як саме скаржитися на владу - у наступній статті.

Попри думку багатьох про те, що офіційно скаржитися на владу марно або навіть ганебно, цей інструмент впливу на посадовців є набагато ефективнішим, ніж гнівні пости, викривальні фото та масові обговорення в соцмережах. Керівник проєкту “УкрСкарга”, голова ГО “Імпульс Херсонщини”, доцент Херсонського національного технічного університету Дмитро Карлюка наголошує, що скаржитися до органів влади на саму владу не просто можна, але й необхідно: 

Влада в принципі - це найняті співробітники за кошти громади для виконання певних послуг. Тобто все, що в місті, належить громаді. І мер, і заступники - це наймані працівники, за яких ми голосуємо та яким виплачується зарплата коштом наших податків. Відповідно, якщо влада не виконує побажання громади, - вона на виборах програє і йде у небуття.

Проте для того, щоб влада розуміла, чого від неї хочуть, вона повинна отримувати зворотний зв'язок. Скарги якраз і є одним із його елементів. Скарги можуть бути різними, і влада може на них реагувати теж по різному. Результат багато у чому залежить від того, наскільки правильно складений документ, говорить Дмитро Карлюка:

Найбільш ефективними є ті скарги, які правильно складені та чітко регламентовані згідно із загальним законодавством. Тоді влада не має можливості якось не так відповісти або якимось іншим чином проігнорувати думку мешканців. Тобто, наше законодавство дозволяє впливати на владу шляхом декількох складових. Це можуть бути петиції, тобто побажання, звернення, у яких люди вказують, що хотіли б змінити, і скарги, де громадяни говорять про те, що їх не задовольняє. 

Скарги - це елемент демократії. При їх написанні необхідно чітко розуміти, кому на що і як скаржитися, оскільки різні органи влади мають різні повноваження. Наприклад, не варто скаржитися на проблеми державного рівня  меру міста. І навпаки, - недоліки у територіальній громаді не буде вирішувати Адміністрація Президента, оскільки це не їх парафія. Складаючи скаргу, люди мають чітко розуміти, хто і за що відповідає в державі, - продовжує керівник проєкту “УкрСкарга”:

У більшості випадків, коли люди починають спілкуватися з органами влади, ті відповідають, що скарги складені неправильно. Громадяни пишуть не туди, не тим особам, або незрозуміло викладають суть проблеми і свого невдоволення. Тому в 2017 році виникла ідея створення “УкрСкарги”, як сервісу зворотного зв'язку між владою і громадським сектором. Зараз ми вважаємо, що цей елемент стає доволі важливим для громадян, оскільки влада починає працювати над проблемою лише тоді, коли отримує офіційний лист. 

“УкрСкарга” допомагає надати таким документам належної форми, аби влада відреагувала на них згідно з чинним законодавством. За словами Дмитра Карлюки, сервіс також дозволяє скоротити час:

Типові скарги або шаблони, розміщені на порталі, дозволяють лише списати адресу, відправити і влада буде знати, що, наприклад, у певному місці немає кришки люка. Буде чітке розуміння, що туди треба передбачити кошти на наступний квартал, або на наступний рік. Скарги не є невдоволенням владою, навпаки, це елемент того, що влада має звернути увагу на конкретну проблему конкретного місця, конкретної вулиці, конкретного будинку. До того ж громадський сектор матиме більш розширену статистику, що люди хочуть змінити в цій країні. Тобто це буде ще один незалежний спосіб контролю за діями влади.

Якщо зайти на портал сервісу “УкрСкарга”, можна побачити певну кількість шаблонів, за якими легко скласти скаргу. Проте є і приватні випадки, які не підпадають під жодну з цих форм, розповідає голова ГО “Імпульс Херсонщини”:

Ми намагаємося зробити максимально ту кількість шаблонів, які є найбільш розповсюдженими та необхідними людям. Звісно, всі ситуації ми не охопимо, але можемо дати людям розуміння того, як правильно оформити скаргу. У приватних випадках можна звернутися до представників сервісу “УкрСкарга” через електронний кабінет, і ми підкажемо, як правильно скласти документ. 

Гарантії, що скаргу розглянуть правильно і своєчасно, ніхто не може дати крім самої влади. Але є певні закони, які передбачають притягнення представників органів влади до відповідальності за невиконання ними посадових обов'язків. Тобто, якщо вони не реагують на скарги - виникають питання до керівників цих органів, зазначає Дмитро Карлюка:

Законодавство тепер нам дозволяє досить легко подавати скарги, це можна зробити телефоном, письмово, або в електронному вигляді через Інтернет. Але скарги треба писати за певними правилами: у  ній має  бути  зазначено  прізвище,  ім’я,  по  батькові,  місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції,  заяви  чи  скарги,  прохання  чи  вимоги.   В електронній скарзі також  має  бути  зазначено  електронну  поштову адресу,  на  яку  заявнику  може  бути  надіслано  відповідь,  або вказані відомості  про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається. Згідно із законодавством, забороняється направляти скарги громадян для розгляду тим органам або посадовим особам, дії чи рішення яких оскаржуються. На жаль, проблема не в законодавстві.  

У багатьох випадках люди просто не дзвонять, не повідомляють, тому що вважають це ганебним вчинком, порівнюючи скарги з наклепами. Тому зараз представники сервісу “УкрСкарга” намагаються залучити якомога більшу кількість громадян до інформування влади щодо якихось негараздів:

Дійсно, з одного боку органи влади не дуже задоволені, оскільки для них це додаткова робота. Але ж вони і найняті, щоб виконувати цю роботу. Ми маємо чітко розуміти:  нам потрібно давати меседж, що у певному місці потрібно ліквідувати якусь проблему, звернути на неї увагу посадовців. Відповідно до законодавства влада зобов'язана відреагувати на скаргу протягом 30 днів. 

Проєкт «Ukrskarga.org.ua» реалізується ГО «Імпульс Херсонщини» у межах проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ