Підтримати нас

Рішення старозбур’ївчан… «взяли до відома»

Автор статті
23 січня 2019 10:00
1,622
Поширити:

Вперте та наполегливе бажання обласної влади «загнати» мешканців Старої Збур’ївки до складу Новозбур’ївської ОТГ, нарешті, через два з половиною роки боротьби, - дало тріщину.

Постійна (мандатна) депутатська комісія обласної ради рекомендувала Херсонській обласній державній адміністрації врахувати пропозиції Старозбур’ївської сільради при внесенні змін до перспективного плану формування територій громад. Тобто врахувати їх рішення приєднатися до Голопристанської громади.

Про це повідомив голова мандатної депутатської комісії обласної ради Дмитро Бутрій, який одночасно займає пост директора Департаменту економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації  і є заступником, «правою рукою» очільника області Андрія Гордєєва.

Нагадаємо, Стара Збур’ївка та Гола Пристань вирішили об’єднатися ще влітку 2017 року. Але цього досі не сталося, бо в їх рішення втрутилася обласна влада, а саме - голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв. Бо він «мріє» створити Новозбур’ївську ОТГ під свого кума, очільника Голопристанської райради Віталія Соловйова. Але без Старої Збур’ївки зробити це стало неможливим, адже всі інші кандидати до цієї громади вже втекли до сусідніх ОТГ.

Як відомо, головне в процесі об’єднання/приєднання три речі: добровільність; спроможність майбутньої ОТГ; та відповідність проекту рішень органів місцевого самоврядування про об’єднання/приєднання нормам законодавства.

Керівництво області може втручатися в цей процес лише на останньому кроці, тобто має надати так званий експертний висновок про відповідність проекту рішень законодавству. Якщо ж позитивний висновок не надає, то й об’єднання - не бути. Але одночасно з відмовою облдержадміністрація повинна пояснити, чому ж сказали «ні», що не так.

Так от, чого тільки не вигадували підручні очільника області і сам Андрій Гордєєв: й те, що між селом та містом «непереборна водна перешкода», тож старозбур’ївчани не зможуть отримувати послуги в центрі громади; що начебто в документах не вказано назву майбутньої ОТГ, або - не врахували інтереси мешканців острова Білогрудового (хоча все це було); вимагали ще підтвердити розрахунками спроможність такого об’єднання; та навіть вигадали додаткову до громадських слухань умову, не передбачену законодавством - зробити подворовий обхід з опутуванням кожного мешканця села до кого він/вона хочуть приєднатися. Листи з відмовою під вигаданими приводами підписували: заступники очільника області Євген Рищук і Дмитро Бутрій, а також сам Гордєєв.

Останній «перл» від облдержадміністрації полягав в тому, що приєднання Старої Збур’ївки не передбачено перспективним планом формування територій громад. Тобто, що в плані, затвердженому у 2015 році,  село має стати частиною Новозбур’ївської ОТГ. Хоча селу Рибальче, яке теж планували включити до Новозбур’ївської громади, дозволили «піти» у Чулаківську ОТГ, а Старій Збур’ївці, «чомусь» - ні.  Крім того, 25 з 27 ОТГ на Херсонщині утворилися не за перспективним планом.

Але тепер ситуація змінилася. Адже, як вже згадувалося вище, Дмитро Бутрій фактично офіційно підтвердив, що перепони для приєднання Старої Збур’ївки до Голої Пристані - штучні.

${gallery:cf76c28ee4ee2ff8ebdc58bed75afa94}

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ