Підтримати нас

Про сльози та зцілення душі: «Нескорений Херсон» у Чернівцях

Vgoru
Автор статті
28 жовтня 2022 05:35
2,730
Поширити:

Фотовиставка Олександра Корнякова «Нескорений Херсон» 26 жовтня дісталася до Чернівців і на два тижні оселилася у світлій і затишній «Steinbarg Gallery & Cafe».

На презентації знову зібралося людей більше, ніж планували прийняти — можна сказати, що це стає традицією. Прийшли херсонці, місцеві, київські друзі та партнери — Херсон став больовою точкою країни та притягує увагу багатьох. Дізнатися, що відбувається в окупованому місті зараз, як жилось та живеться під прицілом російської зброї, як безстрашні люди виходили на мітинги, — було цікаво всім. І команда Медіаплатформи «Вгору» розповідала про Херсон, який так давно чекає на звільнення.

Одну із історій Олександра Корнякова про свої світлини можна назвати руйнуванням міфів. Адже якось так склалося, що спортсменів, і зокрема боксерів, багато хто сприймав якщо не «тітушками», чиїми кулаками владні та грошовиті вирішували свої проблеми, то ватниками. Насправді це не так, на мітингах фотокореспондент зустрів херсонську федерацію боксу чи не у повному складі — як і годиться, з українською символікою. На найбільшому мітингу 5 березня саме один із херсонських боксерів надихнув протестувальників і тих, хто слідкував за подіями в Херсоні, своїм зухвалим проїздом на даху автівки із синьо-жовтим прапором. Фото і відео зі сміливцем миттєво облетіло мережу.

Чернівецька презентація запам’яталася сльозами. І вже не дивно, що схлипували та витирали очі жіночки, але й  навіть чоловіки часом потайки змахували сльозинку. Одна дівчина, яка плакала всі півтори години, розповіла, що, побачивши на світлинах свій дім на «Трьох штиках», не могла погамувати переживань. У червні вона із сином виїхали до брата у Чернівці і зараз побачила інших херсонців та пережила всі ці події заново. Але головне, що виставка для неї мала терапевтичний ефект — дуже сильно надихнула та підтримала.

Люди знаходили на фотографіях свої знайомих, впізнавали відомі сюжети. Матусі показували світлини та розказували про них своїм маленьким дітьми.

Благодійний аукціон також додав грошей до скарбнички, яка збирається для херсонців, що перебувають в окупації — продано три фотокартини. Одну зі світлин, де хлопчики на херсонській набережній біля гармати пірнають у воду, купила власниця галереї на згадку про презентацію та мирний Херсон — фото Олександра Корнякова «оселиться» у стінах «Steinbarg Gallery & Cafe».

Поважні херсонські жіночки, які були на мітингах, також намагалися допомогти своїм окупованим земляками хоча б 20 гривнями — тим, чим могли. Кажуть серце болить за тих, хто залишився в окупації, і вдячні тим, хто їх підтримує, моляться, щоб у всіх було все необхідне.

З 1,5 місяців окупації шановна пані згадує не стільки побутові проблеми (їх вистачало, жінка опікувалась маленькою дитинкою та 94-річною бабусею), скільки єдність людей на мітингах: «Нас було багато, і всі ми за Україну». І чекають на звільнення рідного міста, щоб повернутися додому. Оптимізму не втрачають Навіть старенька бабуся впевнена, що все буде Україна.

Херсонець Олександр Антонюк був вимушений разом із родиною виїхати з міста на початку збройної агресії. Чесно каже, що все життя вважав Херсон проросійським, але коли побачив ту кількість людей, які вийшли на мітинг, відчув велику повагу і гордість за рідне місто:

«Я, маючи проукраїнську позицію, зрозумів, що це українське місто, котре буде до останнього українського мешканця відстоювати свої українські інтереси. Ми, херсонці, мали показати своє волевиявлення. Люди, котрі прийшли на мою землю, мають зрозуміти, що Херсон — це Україна, що Херсон незламний, що ми чекаємо на звільнення міста. Буде непереливки окупантам, вони побачать нашу херсонську лють, коли почнуть заходити перші бійці ЗСУ».

Після звільнення Херсона Олександр хоче бути корисним для свого міста і стати одним із перших волонтерів, котрі приїдуть в місто допомагати людям. Він вже зараз налагоджує контакти, збирає речі та продукти для людей, які були в окупації дуже довго.

Корисним може бути кожен із нас, долучившись до допомоги херсонцям, які перебувають в окупації — збір коштів триває:

Мета: 50 000 ₴

Посилання на Банку

https://send.monobank.ua/jar/2PQP3ZZQNn

Номер картки Банки

5375 4112 0072 7043

Виставка фотографа Медіаплатформи «Вгору» Олександра Корнякова «Нескорений Херсон», що експонується у «Steinbarg Gallery & Cafe» (Чернівці, вул. Університетська 11), триватиме 2 тижні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ