Підтримати нас

Останній виклик старшого сержанта

Автор статті
23 серпня 2021 15:30
1,261
Поширити:

Загибель поліцейського при виконанні обов'язків - подія екстраординарна, резонанс від якої поширюється далеко за межі місця, де такий ексцес стався.

Так трапилося і 15 липня цього року, коли в селі Веселе Бериславського району Херсонщини загинув співробітник сектору реагування патрульної поліції, старший сержант Олексій Кустов.

Рано-вранці в цей день у поліцію зателефонувала мешканка села, повідомивши, що у її 44-річного сина - загострення психічної хвороби. За словами жінки, в такі моменти син стає небезпечним для оточуючих, тому їй довелося зачинити його в літній кухні на подвір'ї будинку. Проте, додала вона, слід побоюватися, що хворий виламає двері і вирветься на свободу, бо споруда сама  доволі ненадійна.

Також селянка подзвонила в службу екстреної медичної допомоги.

На місце подій виїхали карета "швидкої" і поліцейський екіпаж швидкого реагування. Як з'ясувалося, тривога заявниці була небезпідставною: по приїзду медики і правоохоронці виявили, що хворий уже виламав двері літньої кухні і вискочив на подвір'я. Подальші події сталися так несподівано і стрімко, що ніхто не встиг на це належно  зреагувати. У чоловіка в руках опинився ніж, яким він завдав поранення старшому сержанту і фельдшеру "швидкої".

Буйного громадянина згодом роззброїла і затримала рота поліції особливого призначення, яка прибула на допомогу.

Медпрацівники боролися за життя Олексія, але зусилля їх виявилися марними: він помер від поранень по дорозі до лікарні.

Водночас поранення фельдшера виявилося безпечним для життя.

Винуватцю інциденту попередньо кваліфікували діяння, відповідне статті 348 Кримінального кодексу України "Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця". Стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дев'яти до п'ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.

Втім, у поліції повідомляють, що злочинець перебуває в спеціалізованому медичному закладі, і подальші дії щодо нього будуть проводитися лише після того, як зроблять психіатричну експертизу.

Інцидент спеціально для "Вгору" прокоментував директор Херсонської психоневрологічної поліклініки Олександр Логачов.

Він розповів, що в психіатричній практиці передбачається п'ять стадій, в залежності від яких хворому призначається те чи інше лікування. Далеко не кожен пацієнт повинен піддаватися обов'язковому диспансерному лікуванню.

Близько 80% пацієнтів психіатричної лікарні можна лікувати амбулаторно або у звичайних соматичних лікарнях упродовж короткого часу, - стверджує Логачов. - За наявності сучасних медикаментозних засобів психічно хвора людина здатна перебувати вдома і дозволяти собі радіти життю, не вважаючи себе обмеженим, не впадаючи у стан депресії. Я сам прихильник того,  щоб якомога більше пацієнтів мали можливість перебувати вдома, із своїми сім'ями. Але, на жаль, трапляються випадки, який ми зараз коментуємо. Це випадки, коли починається загострення у хворої людини, і вона може стати небезпечною для оточуючих.

Цілком очевидно, продовжує лікар, що в таких випадках необхідно потурбуватися про те, щоб були дотримані всі запобіжні заходи. Адже такі пацієнти вимагають до себе особливого підходу і особливих методів реагування. На жаль, як видно, ані працівники "швидкої", ані співробітники поліції не були достатньою мірою готові до сценарію зустрічі з фігурантом, що вилилося в результаті в трагедію.

... Олексій Кустов вирушив в останню путь у селі Дніпряни Каховського району. Як кажуть у поліції, 24 роки він віддано служив українському народові, сумлінно виконував службові обов'язки, був відповідальним, щирим, користувався заслуженою повагою колег і жителів села. Друзі та колеги завжди будуть згадувати Олексія як справжнього чоловіка, люблячого сина і батька, небайдужу людину, на яку завжди можна було покластися і яка завжди прийде на допомогу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ