Підтримати нас

Олів'є, шампанське, мандарини. Підрахували, скільки коштуватиме новорічний стіл

Автор статті
22 грудня 2021 16:00
1,180
Поширити:

Уже незабаром українці відзначатимуть Новий рік. Звичайно ж, у сім'ях вже прикидають, на який бюджет доведеться розраховувати, готуючи новорічний стіл.

Цими ж дослідженнями займаються й українські вчені. Так, Національним науковим центром “Інститут аграрної економіки” розроблено розрахунок вартості новорічного столу. Аналіз зроблено на основі даних Державної служби статистики, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та супермаркетах у середньому по регіонах станом на 1 грудня 2021 року.

Як заявляють дослідники, у середньому наш новорічний стіл за рік подорожчав на 8,1% (що, зізнатися, не дивує, адже ціни на продукти в Україні зростають постійно).

Середньостатистична сім'я із чотирьох осіб повинна буде готова викласти за стандартний “новорічний” набір закусок та напоїв 1 тисячу 844 гривні 74 копійки.

За словами директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академіка НААН Юрія Лупенка, найбільше зросли в ціні інгредієнти знаменитого та незамінного для новорічних свят салату "Олів'є". Лікарська ковбаса коштуватиме приблизно 100 гривень за пів кіло, це в середньому одразу на 43% більше, ніж минулого року. Не надто поступаються й інші компоненти. Так, 0,5 кг зеленого горошку коштуватиме 35,00 грн (підвищення на 8 %), 6 яєць – 19,80 грн (на 37 %), 200 грамів солоних огірків – 17,22 грн (на 4 %) та 180 грамів майонезу – 13,50 грн (на 8% залежно від марки). Ще в 13,02 грн обійдуться 2 моркви (380 г), 5 картоплин (840 г) та 2 цибулини (230 г). До речі, за даними Інституту, до кінця 2021 року ціна на цибулю зросла на 39%.

Також на 10-26% зросли в ціні м'ясні продукти - ковбаса "Салямі", свинячий підчеревок, свиняча м'якота, м'ясо птиці.

Щодо овочів, то їхня середня ціна у новорічний вечір складе 185 гривень.

Не залишилися поза увагою вчених та фрукти. Неодмінні мандарини, як стверджують експерти, коштуватимуть українцям 70 гривень за два кілограми, а два кілограми бананів обійдуться трішки менше - всього 52 гривні.

Крім того, пляшка шампанського "Артемівське"   "потягне" на 109 гривень, а 0,5 п'ятизіркового коньяку "Шабо" - 180 гривень.

Якщо ж деякі сім'ї вирішать відзначити свято з розмахом та прикупити делікатеси – наприклад, червону рибу та банку червоної ікри, – то новорічний стіл коштуватиме вже 2,324 гривні.

Ще більше мають заплатити за свято жителі української столиці.

"Вартість бюджетного варіанту новорічного столу в Києві складе 2,123 гривні, що на 10,8% більше за вартість новорічного столу минулого року. А стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці в 2,673 гривні", - підсумував Юрій Лупенко.

Додамо на закінчення: в Україні є категорія громадян, які не можуть собі дозволити на Новий рік накрити навіть скромний святковий стіл. Насамперед, звичайно, йдеться про пенсіонерів, більша частина яких змушена радіти навіть харчовим продуктам першої потреби.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ