Підтримати нас

Незаконна забудова газонів та вибіркова боротьба з ларьками в Херсоні

Автор статті
18 жовтня 2021 14:39
2,543
Поширити:

У Херсоні незаконно забудовують зелені зони в центрі міста. Один із підприємців знищив частину газону на площі Свободи, 6, облаштувавши там кав'ярню. Невдовзі під ще одним майданчиком для відвідувачів кав'ярні зникла частина зеленої зони по вулиці Маяковського, 5.

На прохання читачів ми розібралися, чи надавалися дозволи на забудову вищеназваних ділянок громадського простору. Як у Херсоні борються з незаконним встановленням тимчасових споруд: одні зносять, а інші не помічають. Для чого в місті проєктують зелені зони та яка користь від них  мешканцям.

Як продаж кави може спричинити ДТП

Навесні 2021 року херсонський підприємець облаштував на площі Свободи, 6 кав'ярню. Для цього він знищив газон. Продають каву з фургона, який стоїть на дорозі з постійно увімкненими аварійними сигналами, імітуючи таким чином поламку транспорту, імовірно, для поліцейських. Проблема в тому, що фургон-кав’ярня небезпечно розташований, адже стоїть на розі виїзду із двору сусідніх п'ятиповерхівок і перекриває видимість на дорозі. За словами мешканців, при виїзді з двору на головну дорогу не видно, чи їде позаду фургону інша машина і чи безпечна відстань, щоб повернути на дорогу й не зіткнутися з автівкою. 

Кав'ярня на площі Свободи, 6, яка розташовується на проїжджій частині й знищеній зеленій зоні

Як виявилося, власник кав'ярні не оформлював паспорт прив'язки, який дозволяє вести підприємницьку діяльність. Таку відповідь надав на наш запит директор департаменту містобудування, архітектури та земельних ресурсів Михайло Жаров. 

Відповідь на запит від директора департаменту містобудування, архітектури та земельних ресурсів Михайла Жарова

Щобільше,  місце оглянув інспектор з благоустрою та склав адмінпротокол за ст. 152 КУ про “Адміністративні правопорушення” на власника кав'ярні за порушення. Протокол направили на розгляд Адміністративної комісії Херсонської міськради. Комісія розглянула 6 жовтня протоколи, що надійшли, і за всіма наклала штрафи. Для фізичних осіб вони складають від 340 грн – 1360 грн, для підприємців та посадових осіб - від 850 грн до 1700 грн.

Також у департаменті підготували на розгляд Херсонського виконкому проєкт рішення щодо демонтажу фургону на дорозі та літнього майданчика і приведення земельної ділянки у попередній стан.

Дійсно, на сайті Херсонської міськради з'явився проєкт щодо демонтажу цих споруд. Згідно з документом, власнику давалося три дні на самостійний демонтаж, інакше це зроблять без нього, але обов'язково за присутності поліцейського. Проте члени виконкому не дали необхідної кількості голосів за цей проєкт рішення.

Результатом півторамісячної боротьби з самовільно встановленими спорудами на проїжджій частині й на знищеній зеленій зоні став незначний штраф. 

Якщо конкуренту можна, то й мені можна...

Але, зрештою, це хоч якийсь результат. На відміну від кав'ярні по вулиці Маяковського, 5, літній майданчик якої так само розташовується на зеленій зоні й так само не має паспорту прив'язки. 

На місці газону по вул. Маяковського тепер літній майданчик всеукраїнської мережі кав'ярень

Ми запитали, чи законно він розміщується, у директора департаменту містобудування, архітектури та земельних ресурсів Михайла Жарова. У відповідь на запит він повідомив: заявок на розміщення споруди на зеленій зоні за вказаною адресою до них не надходило. Паспорт-прив'язку на здійснення підприємницької діяльності на літньому майданчику вони не оформлювали.

Відповідь на запит від директора департаменту містобудування, архітектури та земельних ресурсів Михайла Жарова

Також Михайло Жаров відповів, що згідно із планом зонування території Херсона, ділянка по вул. Маяковського, 5 розташовується в зоні змішаної багатоквартирної житлової та громадської забудови (Ж-3). У цій зоні допускається розміщення тимчасових споруд для роздрібної торгівлі та обслуговування, але вони потребують спеціальних погоджень.

Водночас на територіях із зеленими зонами загального користування заборонено надавати земельні ділянки для зведення будівель та споруд.

Попри це інспектор з благоустрою не перевіряв дозвільних документів літнього майданчика кав'ярні по вул. Маяковського, 5, і не складав на власника адмінпротокол. А в департаменті містобудування не підготували проєкт  рішення на розгляд виконкому щодо демонтажу незаконно забудованого майданчика на газоні.

А тепер уявімо, скільки кав'ярень є в Херсоні. Припускаємо, що інші підприємці теж захочуть розширитися й самовільно збудувати перед своїми закладами літні майданчики. Тим більше, що в Херсоні ніхто не перешкоджатиме робити це із грубими порушеннями у заборонених місцях, без дозволів і взагалі без будь-якої документації. 

І все це відбувається на тлі оголошеної міським головою Ігорем Колихаєвим війни незаконним тимчасовим спорудам. 

Вибіркова боротьба із самовільними забудовами

Ще у січні 2021 року Ігор Колихаєв повідомив, що в Херсоні 51% тимчасових споруд (ТС) не мають чинного паспорта прив'язки, тобто офіційного дозволу. Всього в департаменті містобудування нарахували у Херсоні 1003 тимчасові споруди. З них працювали легально тільки 498, тобто 49%.

Також департамент створив інтерактивну мапу, де вказані всі тимчасові споруди в місті: легальні й ні. А Ігор Колихаєв пригрозив підприємцям, котрі торгують чи надають послуги у незаконно встановлених ларьках, їх знесенням: 

“Власників незаконних ТС прошу самостійно замислитися над тим, щоб прибрати з території міста свою споруду, якщо вона для вас цінна. Тому що наступний етап роботи міської влади - очищення” - повідомив на сторінці у Фейсбук Ігор Колихаєв.

З того часу минуло 10 місяців, тож можна підбити певні підсумки. На жаль, на мапі не оновлено статус всіх демонтованих споруд. Ті, що вже знесені, досі мають статус самовільно встановлених. Також на мапі серед інших самовільно збудованих споруд відсутні майданчики обидвох вищезгаданих кав'ярень. Така вибірковість міської влади у боротьбі з нелегальними спорудами насторожує. Хтозна, можливо існує таємний спосіб не потрапити на мапу і деякі підприємці його успішно використовують?

Але в боротьбі з незаконними ларьками є й успіхи. Нещодавно з центру Херсона прибрали величезну споруду по проспекту Ушакова, 47. Рішення про її демонтаж прийняли у виконкомі й виконали його без затримок. Виявляється, так можна було...

Ця споруда загороджувала міський простір десятки років, а в одному з ларьків цілодобово відпускали міцний алкоголь, через що він став місцем для нічних розбірок у центрі Херсона

Також у Херсоні знесли чимало тимчасових споруд, які займали цілий квартал по вул. Рішельєвській (колишня Жовтневої Революції). Це місце було більш відоме херсонцям, як “блошиний ринок”, або “стометрівка” чи просто “блошка”. Усе тому, що сюди зносили зі своїх осель на продаж корисні побутові речі. Серед всякого можна було віднайти рідкісні предмети або книги за невеликі гроші. Але з кожним роком вулиця дедалі більше блокувалася для пішоходів зведенням ларьків, в яких торгували телефонами й технікою. 

Інспектор з благоустрою надав вимогу про терміновий демонтаж кіосків без дозвільних документів по вул. Рішельєвській. Фото з Фейсбук сторінки “Інспекції з контролю за благоустроєм Херсонської міської ради”

Отже, у Херсоні можуть давати відсіч самовільно збудованим спорудам навіть силами інспекції з благоустрою.

Для чого потрібні зелені зони в місті

Повертаючись до теми газонів, дехто може сказати, що у випадку з кав'ярнями підприємці, забудувавши зелені зони, не нашкодили місту, а навпаки - навели лад і тепер доглядають за територією. Також існує думка, що зелені зони проєктували у місті для розширення доріг при збільшенні транспортного потоку. 

Ми запитали в архітектора Андрія Луцика, чи вірні ці твердження. За його словами, зелені зони потрібні у місті, щоб створювати сприятливий мікроклімат. Газони зменшують кількість пилу на вулицях міста, рятують від спеки й розпеченого асфальту.

Також вони поглинають шум транспортного потоку вулиці, чим роблять життя у багатоповерхівках уздовж доріг комфортнішим. 

“Зелені зони не проєктувалися для розширення дороги. Вони захищають від пилу, спеки й шуму”, - розповів Андрій Луцик.

Тож важливо, щоб міська влада не дозволяла самовільно забудовувати газони й краще за ними доглядала.

Всі фото з архіву "Вгору"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ