Підтримати нас

Крафтові сири на березі лиману

Автор статті
28 жовтня 2021 16:00
2,514
Поширити:

Жителька Херсонщини Олена Белозоренко започаткувала власну справу – створення крафтових сирів із козячого молока: рікотта, фета, бюш де шевр, адигейський та інші. Чому відкрили ферму та зайнялися агротуризмом - дізнавалися "Вгору".

Наразі внутрішній туризм в Україні набуває популярності, зокрема, аграрний. Це пояснюється появою нових економічних можливостей для відродження сільських територій, розвитку інфраструктури громад. У цьому допомагають міжнародні програми. Наприклад, проєкт USAID DOBRE, учасницею якої є Олена Белозоренко, дозволяє створити сприятливі умови для розвитку місцевого бізнесу.

Шлях до ферми

Усе почалося із переїзду 9 років тому у с. Станіслав, - каже Олена. Хотілося знайти затишну місцину на природі. Так і сталося, нам з чоловіком сподобався будинок неподалік від Дніпро-Бузького лиману з неймовірними краєвидами.

У сільській місцевості захотілося завести власне господарство, щоб було усе своє, натуральне. Завели двох кіз, які давали достатньо молока, аби забезпечити себе та рідних продукцією. Трохи пізніше почали розводити породистих кіз.

Фото з архіву Олени Белозоренко

Довгий час Олена працювала адміністратором гастрольних турів у Херсонському обласному музично-драматичному театрі ім. Миколи. Куліша, тож доводилось їздити зі Станіслава на роботу, що було вкрай незручно. Це і стало однією із причин звільнення та вивчення нової сфери.

Доля звела Олену з ГО "Херсонський обласний центр "Успішна жінка" та її керівницею Оленою Микитась. Саме тут, на тренінгах, майбутня підприємниця отримала перші знання зі створення, ведення власної справи.

Далі Олена разом з чоловіком стали учасниками від Станіславської громади у програмі USAID DOBRE. Один із напрямків програми – вивчення розвитку туризму в Україні з візитами на туристичні атракції. Так, подружжя побувало в Івано-Франківській області, у смт Вигода та м. Косів, де зосереджені місцеві екоферми.

Найбільше запам’яталася ферма з козами у горах, де готують масло та бейліз, - каже Олена. Це був для нас прикладом того, як можна гарно облаштувати господарство для туризму.

Тож вирішили відкрити контактний зоопарк, почали проводити дегустації, екскурсії для відвідувачів та зареєстрували екоферму "Лиманська коза".

Фото з архіву Олени Белозоренко

Виробництво

За словами Олени, у них домашнє крафтове виробництво на малих потужностях. Усе зроблено власними руками, у невеликих обсягах. Так продукція є більш самобутньою та оригінальною. Працюють поки вдвох із чоловіком. Олена готує сири, йогурти та інше, а чоловік доглядає за тваринами.

Нові рецепти майстриня знаходить на спеціальних форумах для козоводів. Створюючи кожен продукт, завжди додає творчості. Наприклад, любить робити незвичайні поєднання, додавати різні спеції, трави у сири, як от - у халумі (сир з м’ятою на грилі).

Що у планах

 Олена планує відвідати схожі козині ферми для обміну досвідом, адже еко продукція користується популярністю в українського споживача. Тим більше, що за останній рік  ферму почало відвідувати більше гостей, тому треба розвиватися та створювати щонайкращі умови для внутрішнього туризму.

Фото з Фейсбуку 

Олена на виставці "Схід Експо 2021"

Фото надані Оленою Белозоренко

Фото на головній: майстриня Олена Белозоренко

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ