Підтримати нас

КП "Гарантія" і свобода слова: «дрімуча радянщина» чи банальна помста?

Автор статті
24 березня 2021 16:35
1,914
Поширити:

У Херсонському міському суді розпочалися слухання по суті позову міського комунального підприємства "Гарантія" проти голови Херсонської обласної громадської організації "Розвиток" Ганни Парфьонової, журналістки Тетяни Ваніної та перевізника Олега Павленка.

Підприємство просить суд захистити його ділову репутацію та вимагає спростування недостовірної інформації, яку оприлюднили відповідачі. Позов підписано директором МКП «Гарантія» Ігорем Григоровичем Семенчевим.

Інтереси позивача представляє заступниця директора Дарія Грицай та юристка підприємства Марина Міхеєва. 

Інтереси громадської активістки Ганни Парфьонової та журналістки Тетяни Ваніної захищає адвокат Української Гельсінської спілка з прав людини Олександр Данилов, інтереси Олега Павленка - приватний адвокат Антон Шевченко.

На що скаржиться Семенчев

Позов стосується інформації, оприлюдненої у трьох відеороликах. 

Перший відеоролик - Бюджет Херсона. МКП "Гарантія" - гарантовані втрати?. У ньому говориться, що люди мають право знати про діяльність та витрати комунальних підприємств, адже ті належать громаді й витрачають кошти громади. А якщо інформація приховується, то можливі будь-які зловживання. Також через відсутність нормальної комунікації між органами влади та населенням нерідко виникають конфлікти.  

Як приклад, - гострі та болючі суперечки в Херсоні через будівництво причалу в Гідропарку, за яке відповідало МКП "Гарантія". До сюжету увійшов уривок засідання громадської ради при міському голові, де різні люди, і в тому числі Олег Павленко, говорили про незручності розташування об'єкту, про ігнорування думки громадськості, наводили факти порушень вимог законодавства та недоброякісних робіт. 

Ганна Парфьонова (вона ж член громадської ради при міському голові, редакторка сайту “Херсон. Громада. Ініціатива”) на прикладі офіційних сайтів інших міст, зокрема, сусіднього Миколаєва, показує, як прозоро  працюють там комунальні підприємства - є відомості про їх статутну діяльність, про плани, про надходження та видатки, є й щорічні звіти, і щоквартальні…  А на сайті Херсонської міської ради - лише перелік КП, їх адреса/телефон та ПІБ директора. Усе. 

Через брак офіційної інформації на сайті міськради про діяльність МКП "Гарантія" Ганна Парфьонова шукала хоч будь-які відомості про підприємство у вільному доступі. Знайшла на ресурсі YouControl, що МКП "Гарантія" фігурує у кримінальних справах. На той час правоохоронці підозрювали службових осіб підприємства у причетності до розтрати бюджетних коштів за трьома епізодами: під час робіт з капітального ремонту мосту, який з'єднує острів Малий Потьомкінський та Гідропарк; будівництва споруд для швартування маломірних суден у районі Гідропарку; та капітального ремонту пам'ятника Джону Говарду з прилеглою територією. 

Підсумовуючи сюжет, Ганна Парфьонова говорить, що активісти Херсона, громадськість намагатиметься зробити все, щоб наші комунальні підприємства теж працювали прозоро та чесно.  

Другий відеоролик - Херсонська громада. МКП "Гарантія", Херсон, понтон та проблеми самоврядування. У цьому сюжеті більш детально розглядаються причини конфлікту: влада не питає думку громади, непрофесіоналізм, відсутність належних перевірок з боку контролюючих органів. У ролику фігурує й Ігор Григорович Семенчев, який стверджує, що це не він вибирав місце для облаштування причалу, а спеціальна комісія міськради, що всі роботи виконано законно, і думку людей теж враховано - вирішено розширити понтон, щоб дачники могли проходити по ньому з двома валізами в руках без ризику для життя. Крім того, за його словами, населення буде безплатно користуватися в Гідропарку не лише переправою, а й громадською вбиральнею та питною водою.

Третій відеоролик- МКП "Гарантія". Один причал та п'ять проблем херсонської влади, - як удосконалити роботу органів місцевого самоврядування при вирішенні спірних питань. Приводом для сюжету стало рішення про введення нового причалу в експлуатацію і той факт, що саме МКП «Гарантія» має відбирати перевізників, яким буде дозволено там працювати. Автори знову говорять про непрозорість роботи та непрозорість прийняття рішень органами влади й розповідають про рекомендації, розроблені громадською радою при міському голові.

Також МКП «Гарантія» скаржиться на публікацію “Громадська префектура. Ставимо завдання владі Херсона”. Стаття присвячена результатам “круглого столу”, на якому обговорювали питання:"Як зробити бюджетні витрати та діяльність комунальних підприємств міста прозорими та ефективними? Що треба зробити депутатам, чиновникам та громадськості для цього?".

Семенчев образився на ті частини виступів Ганни Парфьонової, Олега Павленка у відеороликах, та частку публікації Тетяни Ваніної, де згадується, що МКП “Гарантія” фігурує у кримінальних/корупційних справах, пов'язаних з розтратою; що люди обурюються місцем розташування нового понтону (бо порушуються їх права) і не вірять у його безпечність; що на будівництво та обслуговування виділено величезні кошти, за які б можна було впорядкувати весь Гідропарк, а маємо - скандал та підозри; що документи на об'єкт перероблялися, і за інформацією перевізників, - відбувалася їх фальсифікація.

Позивач просить суд визнати недостовірною цю інформацію, бо вона є негативною для підприємства, порочить його репутацію. Вимагає зобов'язати відповідачів її спростувати, й стягнути з них 840,80 грн судового збору на користь МКП “Гарантія”.

Старий причал.

У чому ж недостовірність?

Справа потрапила до судді Ірини Зуб. Підготовче засідання тривало більше дев'яти місяців, бо на клопотання захисту суд витребував з МКП “Гарантія” докази - документи, які свідчать про порушення підприємством процедур, переробку проєкту, паспорту об'єкту й іншу документацію.

Нарешті, 18 березня, почався розгляд справи по суті. Сторони надавали пояснення та мали можливість поставити опонентам свої питання.

Однак дискусія відбувалася дуже дивно, як “розмова сліпого з глухим”. Так, наприклад, адвокат Антон Шевченко питав, чому існують різні офіційні паспорти на об'єкт, з різною інформацією, і якому з них вірити; чому документи в БТІ зареєстровано раніше за звернення МКП “Гарантія” до БТІ з проханням їх зареєструвати; чому частина будівництва відбувалася на території, яка не належала до комунальної власності; чому…

Юристка підприємства Марина Міхеєва не відповідала на ці конкретні питання. Пообіцяла пояснити, чому так сталося, згодом, на етапі дослідження документів. З усім тим постійно стверджувала, що все відбувалося законно, бо підприємство виконувало розпорядження мера. А всі “неув'язки ”, - то незначні описки, невеликі помилки та звичайне коригування документів, а ніяк не порушення.

Та на питання адвоката Олександра Данилова відповідала ще дивніше.

Зокрема, чому відповідачами заявлено лише три особи, хоча у роликах багато інших людей висловлюють аналогічні думки, Марина Міхеєва пояснила так: тому що Ганна Парфьонова завдяки цим сюжетам згодом виграла грант, а з Олегом Павленком у підприємства давній конфлікт (?!).

Стосовно питання: у чому ж недостовірність інформації про кримінальні справи, - підтвердила, що правоохоронці дійсно виявили розтрати під час ремонту мосту, пам'ятника та встановлення споруд для швартування. Та наразі МКП “Гарантія” визнано постраждалою стороною, але активісти про це громадськості не повідомили. Більш того, за її позицією, активісти/журналісти можуть вважати собі що завгодно, підозрювати кого завгодно, обговорювати все це на власній кухні, але поширювати свої думки та підозри публічно, поки немає вироку суду, - права не мають.

А коли мова зайшла про постраждалу репутацію підприємства, тобто які наслідки мала поширена інформація, заявила: під час круглого столу (який згадується у публікації “Громадська префектура. Ставимо завдання владі Херсона”) Ігор Семенчев був вимушений виправдовуватися перед численним колом осіб - депутатами Херсонської міської ради, юристами, активістами, бізнесменами та мешканцями міста. Також на підприємстві була вакансія, і коли кандидати проходили співбесіду, одна людина відмовилася у них працювати, сказала, що не хоче бути причетною до розкрадання коштів.

Отак і “пролетіли” три години слухання. З огляду на те, що дискусія займає багато часу й у справі величезна купа документів, суд запланував одразу декілька засідань на кінець квітня - початок травня.

P.S. Забезпечення правового захисту правозахисників та активістів в Україні реалізується у рамках проєкту «Посилення зусиль щодо захисту і підвищення статусу правозахисників через підтримку сприятливого середовища для громадянського суспільства в Україні» реалізується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Єврокомісії.  Він працює в Києві, Чугуєві, Львові, Чернігові, Одесі, Сумах, Херсоні, Черкасах.

P.P.S. Поштова адреса громадської приймальні: м. Херсон, вул. Бориса Мозолевського 2, оф. 19.

Розклад роботи громадської приймальні:

понеділок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00- видача документів;

вівторок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00 - видача документів.

Обідня перерва з 12.00 до 13.00

Попередній запис за телефоном: (066) 790 90 21, (0552) 49 60 03.

Матеріал підготовлено у рамках проєкту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється за підтримки Європейського Союзу.

На головному фото: Скандальний причал. Усі фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ