Підтримати нас

Херсонське кіно дивилися в Естонії

Vgoru
Автор статті
01 вересня 2022 18:18
636
Поширити:

Завдяки херсонцям, які були вимушені покинути рідне місто, про мистецьке життя Херсона дізнаються і європейці, які їх тимчасово прихистили. 

Так 26 серпня у місті Таллінн (Естонія) в арт-центрі Каі, кінотеатру Сопрус, відбувся показ підбірки фільмів створених херсонськими режисерами. Ініціаторкою показу була режисерка з Херсона Олена Попова, якій нещодавно вдалося виїхати з окупації.

“Я приїхала на територію Естонії 9 серпня, нічого про неї не знаючи, – розповідає Олена. – За відсутністю інтернету на окупованих територіях, ми нічого не знали про умови, та не мали тут жодних  знайомств. Але ціль була: там де я буду, я обов'язково покажу наші фільми. У перший день в готелі з'ясувалося, що тут вже кілька місяців живе моя добра знайома, дівчина з Херсонської творчої тусовки Тетяна Багацька. Я їй розповіла про свою ідею, та вона відразу дала потрібний контакт - Діана Олесюк з Естонського центру з прав людини. Так у кінці мого першого тижня в Таллінні ми вже мали партнерів, місце та дату проведення заходу. На 17-й день у місті, де я жодного разу не була, маючи зі знайомих лише одну дівчину, та завдяки тому, що в Естонії підтримують культурні заходи українців для українців, відбувся показ наших фільмів”.

Фото Олени Попової

На показ зібралися близько 25-30 глядачів, здебільшого українці, але були й небайдужі місцеві.

Фото Діани Олесюк

Глядачам показали фільми херсонців, створені під час фестивалю Кіноджем та інші роботи режисерів з Херсонщини, а також серію анімаційних фільмів і відеокліп, що були створені вже під окупацією. Сатиричні мультики, що показують недолугість російської армії, знущаються з ворожої пропаганди та показують гротескні смерті диктатора путіна особливо сподобалися публіці. 

Фото Діани Олесюк

Анімаційні фільми про смерть путіна були створені херсонським аніматором Андрієм Польшиним в рамках флешмобу “путлєр капут” за ініціативою всесвітньо відомого українського режисера Микити Лиськова, який запропонував аніматорам створити 10-ти секундні ролики, що демонстрували б загибель російського диктатора. Зараз обрані роботи з флешмобу вже починають подорожувати фестивалями, і, сподіваємось, накопичуватимуть карму. Переглянути роботи, і в тому числі херсонських авторів, можна у телеграм каналі Микити.

Сподобався глядачам і фільм “Янгол”, режисерки Наталі Семенютенко, екранізація реальної історії про єврейське гетто, фільм, на жаль, знову актуальний. 

Фото Діани Олесюк

Показ закінчився онлайн-включенням режисерів, які зараз перебувають в Одесі та на Київщині. Автори фільмів разом із глядачами поставили крапку в показі вигуками “Херсон це Україна” та “Слава Україні”. 

Наразі вже йдуть перемовини про подальші покази херсонських фільмів, бо нагадувати про окуповане місто треба постійно і наполегливо, і важливу роль у цьому нагадуванні відіграють херсонські митці, які опинилися у вимушеному вигнанні. 

Показували херсонське кіно за підтримки Естонського центру прав людини, НПО "Естонська рада у справах біженців" та агенції ООН у справах біженців.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ