Підтримати нас

Гурманська мрія - українські в'ялені томати, які впевнено підкорюють світ

Автор статті
06 січня 2022 15:30
4,237
Поширити:

Близько семи років тому підприємець з Херсона Андрій Бігленко разом із товаришем Андрієм Держипольским першими в Україні заснували невеличке виробництво в’ялених томатів. Сьогодні “Українські в’ялені помідори” стали брендом, відомим  не лише серед вітчизняних, а й закордонних гурманів. Над виготовленням екологічно чистої і високоякісної продукції разом з Андрієм працюють його найрідніші люди. Продукція виробляється за спеціальною технологією, невеликими партіями і лише з помідорів певних сортів. Як саме - дізнайтеся з наступної статті.

“Я з дитинства мріяв займатися власною справою, проте ніяк не наважувався.  Але якось з-за кордону приїхав мій шкільний друг і розповів про в'ялені помідори. В Україні на той час у продажу не було в’ялених томатів вітчизняного виробництва, от і вирішили зайняти цю  нішу”, - згадує власник Торгової марки “Українські в'ялені помідори” Андрій Бігленко. 

На фото: Андрій Бігленко

Друзі розпочали виробництво влітку, в сезон томатів. Зробили першу невелику партію і… зіпсували її - неправильно стерилізували. Всю рецептуру виготовлення томатів Андрій разом із другом розробляли самостійно, тож високій якості й витонченому смаку, які маємо на сьогодні, передували кілька років спроб і помилок:

“Спочатку просто на кухні мій друг придумав кілька рецептів. А я вже все це втілював у масове виробництво. Поступово відпрацьовували рецептуру, потім підшукували помідори потрібного сорту. Для домашнього вжитку можна обрати будь-які, але для виробництва - тільки певних сортів, адже від цього залежить кінцевий результат. Важливу роль мають і технологія виробництва та рецептура. На смак  впливають багато факторів і за кожним треба слідкувати, особливо коли йдеться про комерційне виробництво.

Українські в'ялені помідори - сімейний бізнес. Раніше його вели дві родини. Проте, як розповів Андрій Бігленко, пізніше склад команди змінився:

“Мій товариш з дружиною науковці. Тож із часом вони повернулися до своєї роботи за фахом. А ми з дружиною продовжили займатися нашою справою”. 

Технологія виробництва

Звісно, усіх секретів технології виробництва, Андрій не розкриває, адже це їх з партнером авторська розробка. Проте загалом процес виглядає так:

“Спочатку відбираємо помідори. Потім висушуємо їх у дегідраторах, тобто сушарках, до певного стану. Вже після цього додаємо спеції, олію і консервуємо. На перший погляд, процес простий, але він має дуже багато нюансів, пов'язаних з технологією, починаючи від сорту томатів та умов в’ялення і закінчуючи процесом стерилізації продукції”. 

Одним зі складних моментів цього бізнесу є те, що продукція виробляється невеликими партіями, поступово. Тож купувати томати у сільгоспвиробників великими партіями дуже незручно, розповідає Андрій Бігленко: 

“Більшість фермерів не хочуть продавати їх малими партіями. Бажають, щоб у них купували продукцію фурами по 10-20 тонн. Це незручно, бо в нас не так багато обладнання, щоб за один-два дні зав’ялити великий обсяг. Сільгоспвиробники зазвичай засівають томатами все своє поле в короткий термін, тож виходить - томати в них практично одночасно дозрівають.  Для нас  зручніше було б, щоб на одному полі висаджували помідори поступово і щоб вони дозрівали з червня по жовтень. Тоді ми мали б достатньо часу, аби виробляти свою консервацію. Сподіваємося,  у майбутньому при розширенні справи ми дійдемо до такої співпраці з місцевими фермерами”.

Ще одна складність бізнесу  така: одночасні закупівля й перероблювання  великого об'єму сільгосппродукції вимагає великого одноразового капіталовкладення, яке доведеться відпрацьовувати протягом тривалого часу, говорить підприємець: 

“Цей бізнес сезонний. Це стосується як  продажів, що, як правило, найбільші восени та у грудні, так і заготівлі томатів улітку,  адже маємо всього 2-3 місяці, щоб зробити свою продукцію на весь рік”.  

Головна надія - на власні сили

Власник ТМ “Українські в'ялені помідори” розповідає, що з самого початку і дотепер родина здебільшого розраховує лише на себе. Проте від можливості отримати  допомогу, як представникам малого бізнесу, також не відмовляється: 

“З боку місцевої влади є підтримка в просуванні продукції, - говорить Андрій. -  Зокрема, нас запрошують до участі у різноманітних виставках та ярмарках, закуповують подарункові набори, аби презентувати нас у якості кращих місцевих виробників. Щодо фінансування - ми обходимося лише власними силами. У виробництво доводилося вкладати власні кошти лише під свою відповідальність”.

Зараз “Українські в’ялені помідори” виробляють близько 20 тис. банок на рік. Реалізують продукцію переважно у Києві та інших великих містах України. У Херсоні можна знайти в'ялені помідори у кількох торговельних точках. Ці томати для гурманів переважно продаються у маленьких крамничках здорового харчування, крафтового виробництва, ексклюзивної продукції, а також на сторінках бренду у соцмережах.

Зважаючи на попит, родина планує розширювати  бізнес, але для цього потрібні додаткові кошти, говорить Андрій Бігленко:

“Поки що розвиваємося власними силами, та кілька разів брали участь у грантових програмах. Можна також запросити інвестора. Але з ним потім доведеться ділити бізнес. Інвестори -  це крайній випадок, адже хочеться, щоб справа залишилася нашою власною. Та остаточно ми не виключаємо можливості залучення інвестицій - усе залежить від умов”.

Загалом розширення бізнесу залежить від цілого комплексу заходів. Це не лише збільшення кількості обладнання, а й активний маркетинг, реклама, які використовує підприємство:  

“У нас продукція високої якості, ми маємо багато схвальних відгуків, дуже багато зробили експериментів і знайшли свій унікальний смак. Та все одно потрібно вкладати в маркетинг. Ми поки що розвиваємося поступово. Крім інформаційного просування на ярмарках та виставках, намагаємося брати участь в інших заходах, спрямованих на підтримку бізнесу. Наприклад, у конкурсі “Бізнес-трамплін”, який проводився у 2020 році від “Розетки” та “Visa”, ми отримали перше місце та грант у півмільйона гривень.  Цей конкурс дуже допоміг нам і в медійному плані та рекламуванні нашого бренду. Також ми ведемо аккаунт в Інстаграм, де не тільки рекламуємо свою продукцію, а й розказуємо про своє життя крафтових виробників, ділимось зі своєю аудиторією успіхами та невдачами.

Поступово - на міжнародну арену…

Нетрадиційний смак вподобали не лише українські гурмани, але й деякі іноземці, ділиться голова родини:

“Продукція має унікальний смак, наша справа  розпочалася з того, що ми зрозуміли - в Україні немає смачних в’ялених помідорів і зробили смачні. Крім того, нерідко наші друзі, знайомі та постійні клієнти-українці, які живуть за кордоном, беруть із собою нашу консервацію і пригощають там своїх знайомих. Ми вже отримуємо багато відгуків, коли самі італійці, французи та корінні жителі інших країн високо оцінили смакові якості наших в’ялених томатів. До того ж, вони їм подобаються більше, ніж ті, що продаються в них”. 

Крім першості в Україні щодо виробництва в’ялених томатів, родина ще й першою почала “гратися” з їх смаками, ділиться Андрій Бігленко:

“Ми перші дійшли висновку, що в'ялені помідори можна готувати по-різному. У нас п’ять базових смаків, а загалом до восьми. І цей асортимент смаків плануємо розширювати. Шляхом поєднання певних інгредієнтів - олії, спецій, ми отримали різні відтінки. Усе це розробляємо власноруч, керуючись власними смаками”. 

Фото: з архіву родини Бігленків

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ