Підтримати нас

Депутатський рік минув, але ж де звіти перед виборцями?

Автор статті
01 грудня 2021 12:30
988
Поширити:

Стаття 16 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” передбачає, що народні обранці на місцях мають звітувати перед виборцями не рідше, ніж раз на рік. Тим часом 27 листопада минув рівно рік, як у Херсоні розпочало виконувати свої обов'язки нове депутатське скликання, але чомусь за цей рік виборці не дочекалися жодного депутатського звіту.

Як коментує голова громадської ради при Херсонському міському голові Олександр Мошнягул, ця ситуація, по суті, унікальна. Адже ніколи раніше такого не було: звіти депутатів завжди звучали вчасно. Звичайно, можна сперечатися про їх якість і рівень формальності, але, принаймні, закону все ж таки дотримувалися. У нинішній же каденції, судячи з усього, депутати або зовсім не в курсі щодо необхідності звітувати перед людьми, або, що ще сумніше - їм це, що називається, "до лампочки".

Цікаво, що й на сайті Херсонської міськради досі немає жодної інформації щодо депутатських звітів. Відомо, що, за словами Олександра Мошнягула, депутат Павло Манченко став “першою ластівкою” та опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці анонс свого звіту, який призначив 6 грудня. Але ж ця інформація, наполягає Мошнягул, має бути обов'язково й на сайті! Крім того, там же за сім днів до звіту має бути опубліковано сам текст звіту. Нічого цього ми й досі не бачимо. Та й оголошення у Фейсбуці виглядає не дуже солідно, враховуючи, що далеко не у всіх херсонців є доступ до соцмереж. Як виборцям дізнаватися про цю інформацію?

“Аби вирішити цю проблему, громадська рада звертається до міського голови з пропозицією: на наступному позачерговому засіданні міської ради 3 грудня розглянути питання про проведення звітів депутатів Херсонської міської ради в грудні 2021 року”, - пропонує Олександр Мошнягул. 

У цьому ж рішенні він також пропонує нагадати обранцям про процедуру звітів, у першу чергу - про обов'язок оприлюднити за 7 днів до звіту його текст для ознайомлення виборців.

Також Олександр Мошнягул припускає: народним обранцям вкрай важливо відвідувати відповідні навчання, де за допомогою експертів вони б дізнавалися про особливості законодавства, вивчали інші питання. Адже майже 80% нинішнього складу міськради прийшли з бізнесу і не мають досвіду роботи в органах місцевого самоврядування.

“У громадській раді сподіваються на розуміння керівництва та депутатського корпусу”, - резюмує голова громадської ради.

P.S. Після опублікування посту Олександром Мошнягулом, у розділі "Звіти депутатів" на сайті міськради розмістили графік звітів: https://miskrada.kherson.ua/miska-rada/miska-vlada/

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ