Підтримати нас

Чи вплине укрупнення районів на судову систему

Автор статті
28 жовтня 2020 04:30
991
Поширити:

У липні Верховна рада прийняла Постанову № 3650 про ліквідацію 490 існуючих районів і створення замість них 136 нових. Саме на основі такого адміністративно-територіального устрою і відбулися нещодавні місцеві вибори. 

Ці зміни викликали багато питань щодо роботи судової системи в межах нових районів. Адже тепер можлива ситуація, коли в межах одного району працює декілька судів, або навпаки, територія, яка обслуговувалась одним судом, поділилася на декілька районів. 

Взагалі, зміна адміністративно-територіального устрою не означає автоматичної зміни системи судоустрою. Згідно зі ст. 125 Конституції України, судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом «Про судоустрій та статус суддів».

Згідно ст. 19 цього Закону, суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проєкт якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. 

Поки такого проєкту закону внесено не було, але 15 червня 2020 року Кабмін вніс у Верховну Раду законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів», який наразі передано на доопрацювання. 

Згідно з п. 8 Прикінцевих та перехідних положень законопроєкту, “до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах закріпленої за ними до утворення (ліквідації) районів територіальної юрисдикції, але не пізніше 1 січня 2022 року”.

Однак укрупнення районів змінює концепцію реформування судової системи, яку затвердили ще у 2017 році. Так, згідно з Указом Президента України №451/2017 “Про реорганізацію місцевих загальних судів”, у Херсонській області, наприклад, мало бути 8 окружних судів - 7 мали створити та один - Окружний суд міста Херсона створено ще у 2017 році. За новим устроєм тут залишилося лише 5 районів замість 18: Бериславський, Каховський, Генічеський, Херсонський та Скадовський. Відповідно, кількість окружних судів, скоріш за все, буде переглянуто. Аналогічна ситуація в інших областях. Однак жодного рішення про те, що нові суди будуть утворені саме в нових районних центрах, наразі не прийнято.

Отже, поки все залишається без змін, але до кінця наступного року всі питання зі зміною роботи судів у нових районах мають вирішитися. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ