Підтримати нас

Чорна п’ятниця у червоній зоні

Автор статті
25 листопада 2021 15:25
937
Поширити:

Цієї осені Чорна п’ятниця випадає на 26 листопада. Але вже з минулого понеділка мій телефон захлинався від повідомлень. І всі про одне – знижки, знижки, знижки. Цінові знижки буквально на все - взуття, косметику, одяг, електроніку, побутову техніку, парфуми...

Схоже, пригальмований червоною зоною товарний попит збирається вирватися на волю. І навряд чи цьому зарадять санітарні обмеження. Бо хіба можна встояти, коли один із херсонських фітнес-центрів пропонує тримісячний абонемент менше, ніж за тисячу гривень, інший обіцяє щось зовсім неймовірне - у стилі дідуся Хоттабича, а відома мережа магазинів афішує аж 70 відсоткове зменшення вартості електроніки? І вже не дивують результати соціологічних опитувань, що 63% українців неодмінно планують щось придбати в Чорну п’ятницю. Правда, серед тих, хто не збирається нічого купувати під час Чорної п'ятниці, багато хто вважає цей розпродаж відвертим обманом (37%).

Щороку дійові особи осіннього стовпотворіння в магазинах, універмагах, бутіках незмінні – продавці і покупці. Але останнім часом до них доєднується ще одна доволі численна група – шахраї. Уже в переддень нинішньої Чорної п'ятниці вони випробовують нову схему, що поширюється в інтернеті. Вона примітивна і приваблива. У соціальних мережах, на сайтах-одноденках, на примітних торговельних майданчиках шахраї розміщують інформацію щодо розпродажу товару з величезною знижкою. Треба лише переконати: продається щось небачено дешеве, продається за смішні гроші, продається майже задурно. Одразу ж знаходяться покупці, що втрачають обережність. І в них кримінальні спритники або вивідують дані банківських карток, або, отримавши гроші, зникають на невідомих просторах. Рекламні сторінки в соціальних мережах блокуються, сайти закриваються. Свято грандіозних знижок закінчується, так і не ставши святом.

Ось епізод з такої «післясвяткової» херсонської поліційної статистики за 24 листопада. Жінка з Генічеського району замовила через інтернет мотоблок. На прохання продавця переказала на його банківську картку 100-відсоткову передоплату - майже 16 тисяч гривень. Після чого зв’язок з продавцем одразу ж і обірвався. Звісно, що й мотоблок необачній жінці так і не дістався.

Достеменно невідомо, чому п’ятницю масових розпродажів назвали Чорною. За однією з версій, таку назву придумали поліцейські. Бо цього дня вулиці міст закупорюють величезні автопробки, а в магазинах покупці часто б’ються за товар та влаштовують погроми. Отже, Чорна п’ятниця - це лише метафора, але все ж для необачних покупців вона і справді може стати чорною.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ