Підтримати нас

Чому пачка сигарет в Україні буде коштувати 90 грн: з'явилося детальне пояснення

Автор статті
03 лютого 2018 14:20
726
Поширити:

Тільки в 2018 році курці додатково заплатять до бюджету понад 11 млрд грн. Кожна пачка в середньому може подорожчати на 5-7 грн.

Про це пише Realist.

"Якщо минулого року за 1000 сигарет платили акциз у розмірі € 21, то цього року його підняли до € 25,8. Але й це далеко не межа. Мета - підняти вартість сигарет до європейського рівня. Тоді акциз за 1000 сигарет досягне € 90, а одна пачка подорожчає в середньому до 90 грн", - сказано в публікації. 

Відзначають, що підвищувати ціни будуть поступово. Цього року сигарети подорожчають на 29,7%. Із 2019-го до 2025 рік вартість тютюнових виробів стане щорічно зростати на 20%. Такі темпи зростання будуть значно випереджати зростання доходів населення, і для багатьох курців шкідлива звичка вже через кілька років виявиться розкішшю. 

У пояснювальній записці до прийнятих податкових правок автори документа пояснюють: у 2025-му податкова складова у вартості однієї пачки сигарет досягне 60%. Наприклад, через сім років під час покупки пачки сигарет за 100 грн із них 60 грн дістануться державі у вигляді акцизу, а 40 грн - собівартість виробництва, націнка та маржа продавця. 

Думки громадськості про те, чи потрібно підвищувати акцизи на сигарети, розділилися. Представники руху "За права курців" стверджують, що через підвищення акцизів українці перейдуть на більш дешеві та менш якісні сигарети, крім того, якщо "легальна" пачка сигарет виявиться не по кишені, найімовірніше, потреби ринку буде задовольняти контрабанда.

Водночас в організації "Життя", яка пропагує відмову від сигарет, упевнені, що підвищення акцизів не тільки збільшить надходження до бюджету, а й зробить тютюнові вироби менш доступними, що скоротить число курців. 

Варто відзначити, що ціни на сигарети в Україні несумірні зі світовими. Наприклад, у США середня вартість пачки вища, ніж в Україні, у 15 разів.

У країнах ЄС також сигарети дуже дорогі.

Дані станом на листопад 2017 року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ