Підтримати нас

Чому Херсон може залишитися без нових тролейбусів

Автор статті
16 січня 2020 12:15
1,080
Поширити:

Довгоочікувана закупівля електротранспорту опинилася під загрозою через досі не прийнятий бюджет міста.

З листопада 2018 року в Херсоні розпочався процес співпраці міської влади і Європейського банку реконструкції та розвитку щодо отримання кредиту в розмірі 10 мільйонів євро на придбання 50 нових тролейбусів. Також у рамках кредиту місто мало отримати  1,5 мільйона безповоротного гранту на розвиток тролейбусної інфраструктури. За підрахунками активістів, якщо взяти до уваги всі безповоротні кошти, отримані містом у рамках цього кредиту (робота аудиторів, грант на розвиток тролейбусної інфраструктури, розробка плану сталої мобільності тощо), то в результаті кожному херсонцю доведеться виплачувати близько 28 копійок на місяць. Кредит місто планує взяти на 10 років з відстрочкою виплати на три роки.

${gallery:741694c655a268d13d1237eb90bd905f}

Після безлічі засідань, зустрічей, аудитів, погоджень та обговорень Херсон впритул наблизився до подання тендерної заявки виробникам електротранспорту. На заваді стало лише питання виплати боргу в розмірі 4,2 мільйона гривень, який «висить» на тролейбусному комунальному підприємстві «Херсонелектротранс». Це штрафи, нараховані фіскалами за несплату податків на доходи фізичних осіб. За результатами аудиту КП не сплачувало ПДФО в розмірі 5,3 мільйона гривень. За що й отримало штраф понад чотири мільйони. Через ці кошти місто не може отримати погодження на місцеву гарантію у Міністерстві фінансів і Антимонопольному комітеті та оголосити тендер.

Але, як пояснив онлайн-газеті «Вгору» директор КП «Херсонелектротранс» та депутат міськради Єгор Устінов, податкова звільнила підприємство від сплати 5,3 мільйона ПДФО. Тож їм потрібно сплатити лише штраф у 4,2 мільйона, який вони потроху «закривають» власними силами:

—  На перше січня 2020 року в нас залишився борг 3 мільйони 594 тисячі гривень, — розповідає Устінов. — Наразі ми сплачуємо по 100 тисяч гривень щомісяця в межах можливостей підприємства. Заборгованість у 5,3 мільйона ПДФО утворилась ще у 2011-2013 роках. З 2016 року ми виплачували спочатку борги перед держбюджетом, більш термінові, за які податкова могла нам арештувати рахунки або майно. А тепер підійшли до цього штрафу перед місцевим бюджетом, який треба погасити якнайшвидше, щоб отримати кредит від ЄБРР.

Читайте також: Кредит ЄБРР на закупівлю нових тролейбусів: питання і відповіді. Найбільш розповсюджені міфи щодо фінансування закупівлі 50 тролейбусів та детально про співпрацю Херсона з ЄБРР.

Для розв’язання питання з боргом депутати ще в липні 2019 року внесли зміни в програму розвитку громадського транспорту Херсона, якими передбачили виплату штрафу. Та коштів на міських рахунках не знайшлося, тож їх вирішили закласти в бюджет 2020 року. За словами радниці міського голови Наталії Матковської, депутати на профільних комісіях підтвердили свій намір щодо виділення грошей у грудні, коли була уточнена сума боргу підприємства, і прийняли відповідне рішення на пленарному засіданні сесії міськради 20 грудня 2019 року. Та головний фінансовий документ міста  депутати прийняти не спромоглися, тож питання закупівлі тролейбусів (як і подальший процес функціонування міста), зависло в повітрі.

Поки що дата наступної «бюджетної» сесії не визначена. Імовірніше за все, вона відбудеться ближче до кінця січня, після того як депутати, міський голова та інші зацікавлені сторони знайдуть компроміс щодо чутливих фінансових питань розподілення коштів.  Чи є для них пріоритетом розв’язання транспортних проблем міста шляхом придбання 50 нових тролейбусів для Херсона — дізнаємося вже цього місяця.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ