Підтримати нас

Активісти підрахували, скільки коштуватиме кредит на нові тролейбуси херсонцям

Автор статті
15 жовтня 2019 11:00
1,113
Поширити:

Епопея з придбанням 50 нових тролейбусів для Херсона добігає кінця. Вже завтра, 16 жовтня, депутати міськради мають поставити крапку в цьому питанні.

Нагадаємо, з кінця 2018 року херсонські активісти разом з міською владою просували проєкт закупівлі нового електротранспорту в рамках кредитної угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку. І вже цього року комунальне підприємство міської ради «Херсонелектротранс» має отримати кредит 10 мільйонів євро на закупівлю 50 нових низькопідлогових тролейбусів з кондиціонерами. В рамках кредиту, ЄБРР надасть Херсону 1,5 мільйони євро безповоротного гранту на розвиток та модернізацію відповідної інфраструктури (ремонт тягових підстанцій, заміна контактної мережі). Також банк виділить 460 тисяч євро безповоротних коштів на проведення та оплату відповідних аудитів, аналізів, роботи експертів та консультацій. Кредит зі ставкою 5,75% Херсон має повернути протягом 10 років, причому, перші три роки перед поверненням гроші не виплачуються. Детальніше з графіком виплат можна ознайомитись за посиланням.

За остаточними підрахунками активістів, якщо додати всі обов’язкові платежі та відняти безповоротні кошти, то за користування кредитом місто має виплатити лише 483 тисячі євро, або 28 копійок в місяць на кожного херсонця.

Отриманого транспорту разом з наявним парком вистачить для комплектації усіх сімох міських тролейбусних маршрутів з інтервалом роботи 5-7 хвилин. Також на певних ділянках буде добудована контактна мережа: наприклад, на вулиці генерала Алмазова (колишня Безроднього) або академіка Тарле.

Новий комунальний громадський транспорт, нарешті, дозволить місту стати повноцінним гравцем на ринку пасажирських перевезень  поруч з приватними перевізниками. Тож останнє слово за депутатами міської ради — чи проголосують вони на сесії 16 жовтня за укладення кредитної угоди між комунальним підприємством «Херсонелектротранс» та ЄБРР.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ