Підтримати нас

За ким слідкував мер Олешок

Vgoru
24 червня 2017 02:30
629
Поширити:

У сусіда Херсона – в Олешках – розгортається черговий скандал. Там діяльністю міського голови Дмитра Воронова зацікавились представники СБУ.

Ми вивчили відповідну Ухвалу суду, що опублікована в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Отже, слідчий суддя Херсонського міського суду Галина Радченко задовольнила клопотання одного зі старших слідчих УСБУ в Херсонській області. Правоохоронець просив надати йому тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні виконавчого комітету Олешківської міської ради. А саме, до 5 відеокамер із блоками живлення. А також право їх вилучити.

Виявляється, обласне управління СБУ проводить досудове розслідування кримінального провадження №22017230000000022 від 11.05.2017 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 359 ч.1 КК України («Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації»).

Під час обшуку у приміщенні виконкому Олешківської міської ради виявили встановлену систему відеоспостереження із активованою функцією аудіозапису, а також сервер накопичення інформації, який був розташований у кімнаті відпочинку міського голови. До того ж, робочий комп'ютер міського голови був підключений до сервера, що давало змогу меру обробляти та зберігати отриману інформацію на власних електронних носіях.

Сервер, на який накопичувалася інформація та робочий комп’ютер міського голови були вилучені, визнані речовими доказами та арештовані. Вищевказані речі зберігаються в Управлінні поліції Херсонщини. А ось самі камери тоді залишились у Виконавчому комітеті Олешківської міської ради.

«За результатами огляду сервера та його вмісту із залученням спеціаліста був встановлений факт стороннього доступу до сервера та часткового знищення відеозаписів, які зберігались на ньому.

У ході часткового перегляду відновлених спеціалістом відеозаписів було встановлено, що міський голова проводив несанкціоновану відеозйомку в службовому кабінеті, приймальні, фойє, кабінеті першого заступника міського голови. При цьому на будівлі виконавчого комітету Олешківської міської ради відсутні повідомлення про відеоспостереження. Таким чином, відвідувачі органу місцевого самоврядування не знали про порушення їх прав на недоторканість особистого життя,» - сказано в документі.

Яке ж покарання передбачає стаття Кримінального кодексу, за якою ведуть розслідування? Від 3400 гривень штрафу до 4 років позбавлення волі.

Ми звернулися особисто до міського голови Олешок Дмитра Воронова, аби він прокоментував ситуацію.

Отже, навіщо у приміщеннях міськвиконкому встановили камери відеоспостереження?

- У будівлі виконавчого комітету неодноразово мали місце крадіжки особистого та державного майна. Охорона не встигала затримати крадіїв, а звернення до поліції не давали необхідних результатів, тож було вирішено встановити камери спостереження на першому поверсі в коридорі, у приймальні на другому поверсі, у відділі реєстрації (де неодноразово крали оргтехніку), а також у кабінеті міського голови і його першого заступника. Більше того, саме СБУ зверталася до нас письмово з пропозицією встановити камери спостереження через нестабільну ситуацію в країні та війну на Сході, через можливі теракти та напади на органи державної влади. Ми скористалися цією порадою і офіційно, за гроші з міського бюджету, закупили необхідне обладнання. До пожежі в моєму кабінеті були попередження про те, що в будівлі ведеться спостереження. Вказані вище місця є публічними, а працівники апарату виконавчого комітету знали про розташування камер, – розповів Дмитро Воронов.

Також висловився і стосовно того, що справою по відеокамерах зайнялася Служба безпеки України.

- Те, що відбувається зараз, я особисто розцінюю як політичне замовлення і тиск на орган місцевого самоврядування. Більше навіть скажу, якщо проти мене чи працівників виконавчого комітету будуть вчинені якісь неправомірні дії, то я офіційно назву цих замовників, їх цілі та виконавців. Кожного дня стосовно діяльності виконавчого комітету Олешківської міської ради відкривають десятки справ, іноді навіть смішно читати, в чому нас підозрюють чи намагаються звинуватити. Вилучаються документи, спецпризначенці зі зброєю блокують роботу органу місцевого самоврядування (навіщо в міську раду приходити з автоматами?), надходять десятки інформаційних запитів, на які неможливо відповісти, числені позови до суду... Усе це - щоденні реалії роботи моєї команди в Олешках. Тож якщо раптом у Воронова знайдуть наркотики, зброю чи виявлять неправомірну вигоду, то знайте, що відбулося це одразу після того, як із будівлі виконавчого комітету було вилучено камери спостереження. І ще, я тепер не можу гарантувати збереження особистого майна працівників апарату та майна громади. В інтернеті вже написали, що Воронову загрожує 4 роки позбавлення волі за те, що в публічному місці, офіційно, було встановлено систему спостереження. Смішно, просто смішно! Хто за всім цим стоїть? Поки не хочу про це говорити, але щиро сподіваюся, що правоохоронні органи будуть сумлінно виконувати свої обв'язки та не перетворяться на механізм реалізації політичних замовлень!

Слідство у цій справі триває. Чим воно завершиться – побачимо найближчим часом.

Підтримайте роботу редакції.  Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів