Підтримати нас

З 1 квітня зросте розмір компенсаційних виплат роботодавцям: що відомо

Автор статті
04 квітня 2024 16:50
185
Поширити:
Фото: yanalya/Freepik

Згідно з Законом "Про Державний бюджет України на 2024 рік", з 1 квітня 2024 року мінімальна заробітна плата в Україні зросте до 8 тисяч гривень. Це призведе до зміни розміру компенсаційних виплат роботодавцям, адже їх розмір визначається мінімальною зарплатою.

Про це повідомляють на сайті Урядового порталу.

Якими будуть компенсації роботодавцям за працевлаштування:

  • розмір компенсації за працевлаштування людей з інвалідністю, учасників бойових дій, тих кому до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років та громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць тепер становитиме 8 тисяч грн (50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати). 
  • компенсація за працевлаштування молоді з-поміж зареєстрованих безробітних (віком до 25 років – в яких страховий стаж менше ніж 12 місяців; віком до 35 років – на перше робоче місце; звільнених зі строкової військової / альтернативної служби – на перше робоче місце) збільшиться до 4 тисяч гривень(не більше 50 відсотків мінімальної заробітної плати). 
  • компенсація за працевлаштування громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць і мають додаткові гарантії у працевлаштуванні або, тих які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 6 місяців підвищиться до 3520 грн (не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску, який становить 22% від розміру мінімальної заробітної плати). 
  • компенсація за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб під час дії воєнного стану з 1 квітня 2024 року становитиме 8 тисяч гривень (1 мінімальна зарплата за повністю виконану місячну (годинну) норму праці). 

Як зміняться компенсації за оплату праці та допомога у разі часткового безробіття:

  • компенсація витрат роботодавця на оплату праці працевлаштованих за направленням центрів зайнятості ВПО збільшиться до 16 тисяч гривень (не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати або обчисленої з неї відповідної суми в разі, коли особа працювала неповний місяць).
  • розмір допомоги по частковому безробіттю у розрахунку на одного працівника або ФОПа зросте до 4 тис. грн (не вище 50 % розміру мінімальної заробітної плати). 
  • максимальний розмір оплати праці за участь у суспільно-корисних роботах теж зросте і з 1 квітня становитиме 12 тис. грн за місяць (не більше півтора розміру мінімальної заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці).

Нещодавно стало відомо, що орієнтовано у червні 2024 року пенсіонери, яким буде проведено перерахунок, отримають збільшені розміри пенсійних виплат та доплату за попередні місяці, починаючи з 1 квітня.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ